Έρευνες - Μελέτες

Σοβαρό εταιρικό πρόβλημα το κυβερνοέγκλημα λέει το 46% των στελεχών

internetsecure

Αυξημένη ανησυχία προκαλεί στα ανώτατα διοικητικά στελέχη και ιδιαίτερα στους οικονομικούς διευθυντές στην Ελλάδα, το ψηφιακό έγκλημα και οι επιπτώσεις του στην εταιρική λειτουργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 46% των στελεχών στη χώρα θεωρεί ότι το κυβερνοέγκλημα αποτελεί υψηλό κίνδυνο για την επιχείρηση τους.

Το 47% των στελεχών διεθνώς και το 46% στην Ελλάδα θεωρεί το ψηφιακό έγκλημα σοβαρό κίνδυνο για τη λειτουργία της επιχείρησηςΤο ποσοστό στην Ελλάδα είναι αντίστοιχο με τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς - σε διεθνές επίπεδο - το 47% των ανώτατων στελεχών διοίκησης δηλώνει αυξανόμενη ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κυβερνοέγκλημα.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η 14η Παγκόσμια Έρευνα Απάτης 2016 της ΕΥ, η οποία διαπιστώνει ότι σήμερα τα στελέχη τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, θεωρούν το ψηφιακό έγκλημα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους εταιρικής απάτης, που απειλούν τις εταιρείες. Μάλιστα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η κλιμάκωση των απειλών στον κυβερνοχώρο, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και οι πρόσφατες εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, έχουν αυξήσει την πίεση προς τις κυβερνήσεις να δράσουν και προς τις επιχειρήσεις να εντοπίσουν και να μετριάσουν τα περιστατικά απάτης, δωροδοκίας και διαφθοράς.

Η έρευνα διαπιστώνει, πάντως, ότι και για το 2016 τα επίπεδα της διαφθοράς παγκοσμίως παραμένουν αμείωτα: σε διεθνές επίπεδο, το 39% αναφέρει ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα του, το ακριβώς ίδιο ποσοστό που καταγράφηκε στην αντίστοιχη έρευνα του 2014. Στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη βελτίωση, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται μεν σε 62%, αλλά είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 71% του 2014 (και το 69% της ενδιάμεσης έρευνας του 2015).

Ωστόσο, η ενίσχυση της διαφάνειας είναι μία μόνο πτυχή της λύσης ενός προβλήματος, που δεν παρουσιάζει σημάδια κάμψης. Συνολικά, 39% των ερωτηθέντων διεθνώς πιστεύει ότι η δωροδοκία και οι πρακτικές διαφθοράς είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα τους, ποσοστό αμετάβλητο με το 39% το 2014 και το 38% το 2012. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό φθάνει το 62%, υψηλότερο ακόμη και από το ποσοστό που αναφέρεται στις αναδυόμενες αγορές, αλλά αισθητά μειωμένο σε σχέση με το 71% που καταγράφηκε στην αντίστοιχη έρευνα του 2014 και το 69% της ενδιάμεσης έρευνας του 2015.

Λογοδοσία
Η έρευνα διαπιστώνει, επίσης, ότι στις αναδυόμενες αγορές επικρατεί η αντίληψη ότι τα άτομα που ευθύνονται για τη διαφθορά δεν λογοδοτούν, με το 70% των ερωτηθέντων στη Βραζιλία και το 56% στην Αφρική και στην Ανατολική Ευρώπη να πιστεύει ότι, ενώ οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να ασκήσουν διώξεις, δεν είναι ικανές να εξασφαλίσουν καταδικαστικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι 56%, αισθητά υψηλότερο από το 45% που καταγράφεται στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και το 51% στις αναδυόμενες αγορές.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, αναφέρουν μια σειρά από εμπόδια στη χρήση σημαντικών πηγών πληροφόρησης τυχόν ανάρμοστων συμπεριφορών, όπως τα κανάλια ανώνυμων καταγγελιών (hotlines): 18% αναφέρει ότι η αλληλεγγύη στους συναδέλφους θα τους απέτρεπε από το να αναφέρουν ένα περιστατικό απάτης, δωροδοκίας ή διαφθοράς, ενώ 19% παραθέτει την αφοσίωση στην εταιρεία σαν αποτρεπτικό παράγοντα. Στην Ελλάδα, και τα δύο αντίστοιχα ποσοστά, διαμορφώνονται στο 16%, χαμηλότερα από το διεθνές δείγμα, αλλά υψηλότερα από τα ποσοστά που καταγράφονται στη Δυτική Ευρώπη (10% και 12% αντίστοιχα).

Να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2016 σε σχεδόν 3.000 ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων από 62 χώρες.