Έρευνες - Μελέτες

Επενδυτική κινητικότητα στο Financial Technology στην Ευρώπη

fintech

Τριπλάσιος αριθμός συμφωνιών στον τομέα της Xρηματοοικονομικής Tεχνολογίας (Financial Technology-FinTech), επιτεύχθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους τους τρεις πρώτους μήνες του 2016 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συνολικά 95 συμφωνίες, συνολικής αξίας £390 εκατ. ($570 εκατ.) έλαβαν χώρα σε Ευρώπη και Ισραήλ στον τομέα του FinTech το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από έρευνα του “Tech.eu”, την ίδια περίοδο πέρσι πραγματοποιήθηκαν 32 αντίστοιχες συμφωνίες, ύψους £384 εκατ. ($561 εκατ.).

Τριπλάσιος αριθμός συμφωνιών το 1ο τρίμηνο του 2016 - Πρωταγωνίστρια η Μεγάλη Βρετανία, με δεύτερη τη ΓερμανίαΟι συμφωνίες πέριξ του τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, που έλαβαν χώρα το 1ο τρίμηνο του έτους, αφορούσαν σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, αλλά και επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες του κλάδου. Όπως δείχνουν, πάντως, τα σχετικά στοιχεία, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο, η αξία τους παρέμεινε στα περσινά επίπεδα, καθώς τα επενδυόμενα ποσά ανά συναλλαγή είναι πλέον μικρότερα.

Η πιο δυναμική αγορά για το Financial Technology στην Ευρώπη παρέμεινε και το 1ο τρίμηνο, αυτή της Μεγάλης Βρετανίας. Η χώρα ενεπλάκη σε 23 deals, που απορρόφησαν περίπου το ¼ των συνολικών κεφαλαίων, τα οποία κατευθύνθηκαν στο FinTech στην Ευρώπη το 1ο τρίμηνο του 2016. Πάντως, η ανάλυση του Tech.eu καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τομέας της Xρηματοοικονομικής Tεχνολογίας στη Μεγάλη Βρετανία θα απωλέσει μέρος της επενδυτικής του αίγλης, όσο πλησιάζει το βρετανικό δημοψήφισμα, που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. ή όχι. Ήδη, το δημοψήφισμα του Ιουνίου προκαλεί αβεβαιότητα μεταξύ των ξένων επενδυτών, με το 31% να δηλώνει  ότι σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις ή να τις θέσει σε αναμονή, έως ότου αποσαφηνιστεί η όλη κατάσταση.

Δεύτερη η Γερμανία
Στη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο δυναμικών αγορών για το Financial Technology στην Ευρώπη βρέθηκε η Γερμανία, με τις γερμανικές εταιρείες να πρωταγωνιστούν σε 14 συμφωνίες το 1ο τρίμηνο του 2016.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ένα πιθανό Brexit θα οδηγήσει τους επενδυτές του FinTech σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν αποκλείουν το έδαφος της Ευρώπης να πάψει σταδιακά να είναι τόσο δημοφιλές για τον τομέα της Xρηματοοικονομικής Tεχνολογίας. Σε αυτήν τη λογική δεν αποκλείουν μετανάστευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς άλλες αγορές εκτός Ευρώπης.

Διεθνής εικόνα
Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε εταιρείες και startups, που δραστηριοποιούνται στο FinTech, προσέλκυσαν, μόνο το 1ο τρίμηνο του 2016, επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των $5,3 δις παγκοσμίως. Μάλιστα, σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, οι εταιρείες του financial technology κινητοποίησαν επενδυτικά κεφάλαια αυξημένα κατά 67% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ευρωπαϊκή αγορά του FinTec, από κοινού με αυτή της Ασίας, φαίνεται ότι συγκεντρώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς απορρόφησαν το 62% των συνολικών κεφαλαίων, που επενδύθηκαν στην αγορά το 1ο τρίμηνο του 2016. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Θυμίζουμε ότι οι εταιρείες του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αξιοποιούν τα κενά και τις αδυναμίες της τραπεζικής αγοράς, προκειμένου να προσφέρουν εναλλακτικά ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακά πορτοφόλια, διαδικτυακή μεταφορά χρημάτων), τα οποία είτε συνεργάζονται, είτε ανταγωνίζονται με το παραδοσιακό κανάλι των τραπεζών.