Έρευνες - Μελέτες

«Βροχή» έπεσαν τα μηνύματα spam και το Σεπτέμβριο

spamming

Με αμείωτη ένταση, εμφανίζοντας μια οριακή μόλις μείωση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο, συνεχίστηκε η δραστηριότητα των spam μηνυμάτων το Σεπτέμβριο του 2014. Σύμφωνα με την ανάλυση της Kaspersky Lab, τα μηνύματα spam αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο στο 66,5% του συνόλου των email το Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, το οικονομικό phishing αντιστοιχούσε στο 36,97% των μηνυμάτων spam, που εντοπίστηκαν από την anti-phishing λειτουργία των λύσεων της Kaspersky Lab, σημειώνοντας αύξηση 1,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τις κύριες πηγές προέλευσης των μηνυμάτων spam τα ηνία, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, κράτησαν οι ΗΠΑ (12%), με το Βιετνάμ να έπεται (9,3%) και τη Ρωσία να ακολουθεί  (5,8%). Στο μεταξύ, οι περισσότεροι ιοί ανιχνεύτηκαν στη Γερμανία (9,11%), με το Ηνωμένο Βασίλειο (8,45%) και τις ΗΠΑ (8,26%) να ακολουθούν.

Οι πιο συνήθεις στόχοι των ψηφιακών απατεώνων, κατά το Σεπτέμβριο, ήταν οι τράπεζες και οι εταιρείες υπηρεσιών e-pay, οι ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών emails και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab σχολιάζουν ότι, το Σεπτέμβριο, οι spammers ανέπτυξαν νεότερες εκδόσεις της απάτης “Nigerian Letter”, χρησιμοποιώντας ως θέμα τον ιό Έμπολα σε πολλά μηνύματα, που στάλθηκαν μαζικά.

Σχεδόν 7 στα 10 mail ήταν spamΜεγάλο μέρος των μαζικών θεματικών αποστολών προωθούσε και διάφορες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι spammers υπόσχονταν άμεση εισροή νέων πελατών και αύξηση εισοδημάτων.

“Οι απατεώνες σπάνια χάνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν σημαντικά γεγονότα για να προσελκύσουν την προσοχή των χρηστών και να τους πείσουν ότι τα δόλια μηνύματα τους είναι πραγματικά. Έτσι, μετά τις πρώτες ειδήσεις για τον ιό Έμπολα τον Ιούλιο, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήδη από το Σεπτέμβριο, ξεκίνησαν σχετικές μαζικές αποστολές spam email, τα οποία εκμεταλλεύονταν αυτά τα νέα, για να παραπλανήσουν τους αποδέκτες και να τους αποσπάσουν χρήματα”, σχολίασε η Tatyana Shcherbakova, Senior Spam Analyst της Kaspersky Lab .

Παράδειγμα
Ένα παράδειγμα απάτης “Nigerian Letter” με βάση τον ιό Έμπολα, που εντόπισαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab, αφορούσε ένα email που υποτίθεται ότι προερχόταν από μία πλούσια κυρία από τη Λιβερία, η οποία έχασε τη ζωή της λόγω του ιού. Περιείχε μια μακροσκελή ιστορία για τα παιδιά της, που πέθαναν από τον ιό και για ένα τοπικό ιατρικό κέντρο, που αρνήθηκε να τη βοηθήσει. Η υποτιθέμενη κυρία ήταν πρόθυμη να δωρίσει πάνω από $1,5 εκατ. σε έναν παραλήπτη, ο οποίος θα διοχέτευε αυτό το ποσό σε φιλανθρωπίες.

Οι συντάκτες ενός άλλου δόλιου μαζικού spam email συστήνονταν ως εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δοκίμαζαν μια ασυνήθιστη τακτική για να τραβήξουν την προσοχή. Συγκεκριμένα, προσκαλούσαν τους αναγνώστες σε ένα συνέδριο, στο όποιο θα πραγματοποιούνταν συζητήσεις για τον ιό Έμπολα και άλλα ιατρικά θέματα. Πρόσφεραν, επίσης, μια θέση εργασίας στον παραλήπτη, με ετήσιες αποδοχές που άγγιζαν τις €350.000.