Έρευνες - Μελέτες

Την πιο “αδύναμη” επίδοση, ιστορικά, είχε η αγορά smartphones το 1ο τρίμηνο

smarphonehand3

Τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της είχε, το 1ο τρίμηνο του 2016, η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να διατηρούνται στα επίπεδα της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Μάλιστα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η στασιμότητα αυτή θα συνεχιστεί, με δεδομένο πλέον τον υψηλό βαθμό διείσδυσης των “έξυπνων” κινητών σε μια σειρά από αγορές του πλανήτη.

Οι πωλήσεις παρέμειναν στάσιμες, με τους αναλυτές να προβλέπουν ανάλογη πορεία και για τα προσεχή έτηΤο 1ο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC (Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker),  πωλήθηκαν διεθνώς 334,9 εκατ. smartphones, με τις πωλήσεις να είναι ανεπαίσθητα μόνο υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, οπότε είχαν διατεθεί συνολικά 334,3 εκατ. συσκευές.

Πρόκειται, όπως σχολιάζει η IDC, για τη μικρότερη ιστορικά άνοδο πωλήσεων σε ετήσια βάση, με τους αναλυτές να την αποδίδουν, κυρίως, στη μεγάλη “ωριμότητα” που έχει αποκτήσει, πλέον, η αγορά των smartphones στις αναπτυγμένες αγορές, καθώς και στις “αδύναμες” επιδόσεις των ηγετών της αγοράς, των Apple και Samsung.

Η εταιρεία αξιολογεί ως ένα από σημαντικότερα γεγονότα του 1ου τριμήνου του 2016 το γεγονός ότι δύο - ελάχιστα γνωστά - κινεζικά brands, οι OPPO και vivo, πέτυχαν να εκτοπίσουν από την κορυφαία πεντάδα τα δημοφιλή brands των Lenovo και Xiaomi (σ.σ. από την τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα).

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των πιο ισχυρών κατασκευαστών της αγοράς, για το 1ο εξάμηνο του 2016, παράμεινε η Samsung, αν και είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 0,6%. Η κατέχουσα τη δεύτερη θέση Apple δοκίμασε την πρώτη ετήσια μείωση των πωλήσεων της (κατά 16,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Huawei.

Top 5 Κατασκευαστών Smartphone, Πωλήσεις, Μερίδιο Αγοράς και Αύξηση από έτος σε έτος and Year-Over-Year Growth, 1ο τρίμηνο 2016, Προκαταρκτικά στοιχεία (τεμ. σε εκατ.)

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker (Απρίλιος 2016)

Ο παράγων “Κίνα”

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, οι Huawei, OPPO και vivo, που “παίζουν”, κυρίως, στην κατηγορία των συσκευών με τιμή κάτω των $250, έχουν τοποθετηθεί πολύ καλά στην τοπική αγορά. Πάντως, οι αναλυτές προτρέπουν τους συγκεκριμένους παρόχους να μην επαναπαυθούν στις δάφνες τους, γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι, σε μια τόσο δυναμική αγορά, η αφοσίωση των πελατών είναι δύσκολο να διατηρηθεί με συνέπεια.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν για τις δύο τελευταίες εταιρείες, OPPO και vivo, ότι η ενίσχυση τους στην κινεζική αγορά δεν συνεπάγεται και τη διατήρηση της θέσης τους στη διεθνή κατάταξη, όπου ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η αναγνωρισιμότητα του brand σημαντική.

Συνολικά, πάντως, η Κίνα δείχνει - και αυτή - να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά “ώριμης” αγοράς για τα smartphones, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης τους. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ το 2013, οι πωλήσεις στην περιοχή διευρύνθηκαν κατά 62,5%, το 2015 το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 2,5%.

Στασιμότητα
Η στασιμότητα της αγοράς smartphones, το 1ο τρίμηνο του 2016, δεν φαίνεται να είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, της BI Intelligence, η παγκόσμια αγορά smartphones θα παραμείνει στάσιμη τα επόμενα χρόνια, με την εταιρεία να την τοποθετεί στα 2,1 δις το 2021.

Όπως εξηγεί η σχετική έρευνα, ήδη από το 2015, η διείσδυση των “έξυπνων” κινητών έχει “χτυπήσει ταβάνι” σε μια σειρά από αγορές, όπως οι ΗΠΑ, η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα. “Σε αυτές τις αγορές, η δεξαμενή των νέων αγοραστών “στερεύει” και οι πωλήσεις υποστηρίζονται, κατά κύριο λόγο, από τις αναβαθμίσεις”, εξηγούν οι αναλυτές. Οι ίδιοι, πάντως, “βλέπουν φως” για τα smartphones σε αγορές, όπως αυτές της Ινδίας και της Ινδονησίας, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς, ειδικά η πρώτη, αναμένεται να υπερκεράσει σε δυναμική την Κίνα.