Έρευνες - Μελέτες

Το 2% του ΑΕΠ εξοικονομεί ετησίως η Εσθονία από την ψηφιακή υπογραφή

signature

Υπογράφουν νομικά έγγραφα μέσω Ίντερνετ από το κινητό τους τηλέφωνο, η έναρξη μιας επιχείρησης διαρκεί στη χώρα 18 λεπτά και η διαδικασία της ψηφοφορίας σε εκλογές μπορεί να γίνει από την άνεση του σπιτιού. Ο λόγος για τους κατοίκους της Εσθονίας, η οποία, με πληθυσμό λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, έχει καταφέρει να γίνει μια χώρα πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και όχι μόνο.

Μέσω του e–Cabinet, του ψηφιακού Υπουργικού Συμβουλίου, ο χρόνος των συνεδριάσεων έχει μειωθεί στα 30-90 λεπτά από 4-5 ώρες προηγουμένωςΗ Εσθονία είναι χώρα όπου «τα πάντα» γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω Ίντερνετ. Πέρα από τη γνωστή και στα καθ’ ημάς ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή το Taxisnet οι Εσθονοί έχουν προχωρήσει πολύ παραπέρα, δημιουργώντας την e-Εσθονία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ψηφιακής δημοκρατίας, που εφαρμόζει η Εσθονία είναι το e–Cabinet, ένα «ψηφιακό» Υπουργικό Συμβούλιο. Εξηγώντας πως λειτουργεί η e-Εσθονία, η ελληνική εταιρεία Modus (ειδικεύεται στην ανάπτυξη και υποστήριξη προϊόντων και υπηρεσιών διαχείρισης επιχειρησιακού περιεχομένου), τονίζει ότι, για παράδειγμα, μέσω του e–Cabinet, πριν από την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου οι Υπουργοί μπαίνουν στο σύστημα (μια διαδικτυακή εφαρμογή) και βλέπουν τα θέματα προς συζήτηση ακόμα και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Αφού διαμορφώσουν την άποψή τους, δηλώνουν αν έχουν ένσταση ή θα ήθελαν να μιλήσουν επί του θέματος.

Οι θέσεις τους είναι έτσι γνωστές εκ των προτέρων και θέματα στα οποία όλοι συμφωνούν δε συζητιούνται καν. Εκτός από τα προφανή αποτελέσματα, όπως η διαφανής και απλή διαδικασία λήψης αποφάσεων ή τα περιβαλλοντικά οφέλη, ο χρόνος της συνεδρίασης μειώνεται σε 30-90 λεπτά από 4-5 ώρες που ήταν προηγουμένως.

DigiDoc
Το DigiDoc είναι ένα σύστημα αποθήκευσης, διαμοιρασμού και ψηφιακής υπογραφής εγγράφων, που έχει επιτρέψει στους Εσθονούς να εξοικονομούν το 2% του ΑΕΠ ετησίως. Μέσω του DigiDoc, ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει οποιοδήποτε έγγραφο επιθυμεί, να το υπογράψει ψηφιακά και να το προωθήσει σε τρίτους. Το δε έγγραφο μπορεί να είναι αρχείο κειμένου, φωτογραφία, ακόμα και instant messaging chat ή ηχογράφηση φωνής.

Όλα τα έγγραφα φυλάσσονται σε μοναδικό φάκελο ανά χρήστη, ο οποίος κάθε φορά που συνδέεται μπορεί να δει τα αρχεία που έχει ανεβάσει και που έχει υπογράψει. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στο δημόσιο τομέα, αλλά και στις τράπεζες.

e–Law
Μια άλλη παράμετρος της ψηφιακής δημοκρατίας που εφαρμόζει η Εσθονία είναι το e–Law, η online βάση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα νομοσχέδια. Μέσω της βάσης δεδομένων, το κοινό έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε νομοσχέδιο που έχει υποβληθεί από το 2003.

Οι πολίτες μπορούν να δουν ποιος υπέβαλε το νόμο, σε τι φάση βρίσκεται καθώς και τις αλλαγές που έγιναν καθώς πέρασε από τις διαδικασίες του κοινοβουλίου. Αφού η πράξη γίνει νόμος, δημοσιεύεται στο online State Journal, μια βάση που λειτουργεί ως μια ανοιχτή βιβλιοθήκη νομοθεσίας.