Έρευνες - Μελέτες

Ελαφρά ανοδικές οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο των Επικοινωνιών

businesstechnology

Μικρή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στον κλάδο των Επικοινωνιών και Μεταφορών αναμένεται στην Ελλάδα το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2016, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +2%. Τα σχέδια προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών για το συγκεκριμένο κλάδο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν και το 2ο τρίμηνο του 2016 αμετάβλητα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ωστόσο, οι προοπτικές απασχόλησης στις Επικοινωνίες και τις Μεταφορές σημειώνουν σημαντική πτώση, της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.


Πηγή: ManpowerGroup

Συγκρατημένα αισιόδοξοι συνολικά οι Έλληνες εργοδότες για την προοπτική προσλήψεων στην Ελλάδα το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2016Σύμφωνα με την έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 2ο τρίμηνο του 2016, οι εργοδότες στην Ελλάδα διατηρούν συγκρατημένα αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2016, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης - στο σύνολο των τομέων της εγχώριας οικονομίας - να διαμορφώνονται στο +5%. Η επίδοση αυτή είναι σταθερή για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αν και είναι μειωμένη κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Από τους 750 εργοδότες, που συμμετείχαν στην έρευνα, το 18% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, το 8% προβλέπει μείωση, το 70% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ το υπόλοιπο 4% αδυνατεί να προβλέψει. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το 2ο τρίμηνο του 2016. Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων προβλέπεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +13%, παραμένοντας σταθερές σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 και αμετάβλητες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Άνοδος στην Αττική
Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας αναμένεται ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των απασχολουμένων, κατά το 2ο τρίμηνο του 2016. Στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής προβλέπεται μέτριος ρυθμός προσλήψεων, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να ανέρχονται σε +6%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν επιφυλακτική αύξηση των προοπτικών κατά +2%. Οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές στη Βόρεια Ελλάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και αμετάβλητες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές καταγράφουν αποδυναμωμένες προθέσεις προσλήψεων, με μειώσεις των προοπτικών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η έρευνα της ManpowerGroup αποκαλύπτει ότι οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων προβλέπουν δραστήρια αγορά εργασίας το 2ο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +21%.

Παράλληλα, αναμένονται αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων στις μεσαίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τις προοπτικές να διαμορφώνονται σε +5% και +2%, αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι εργοδότες των μικρών επιχειρήσεων καταγράφουν αβεβαιότητα στα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του -1%.


Πηγή: ManpowerGroup

Η διεθνής εικόνα
Σε διεθνές επίπεδο - σύμφωνα με τις απαντήσεις 58.000 εργοδοτών σε 42 χώρες και επικράτειες - οι εργοδότες σε 39 από τις 42 χώρες προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Αν και δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας, οι προθέσεις προσλήψεων στις περισσότερες χώρες παραμένουν ήπιες.

Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε μόλις οκτώ από τις 42 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 και αποδυναμώνονται σε 22. Οι προοπτικές απασχόλησης βελτιώνονται σε 12 χώρες σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2015, αλλά αποδυναμώνονται σε 23.

Η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών, κατά το 2ο τρίμηνο, θα είναι ισχυρότερη στην Ινδία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Κολομβία και τη Γουατεμάλα, ενώ οι πιο αδύναμες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Σε Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 22 από τις 24 χώρες. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε πέντε χώρες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά επιδεινώνονται σε έντεκα. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι αυξήσεις των θέσεων εργασίας αναμένεται να βελτιωθούν σε έξι χώρες και να μειωθούν σε δεκατρείς.