Έρευνες - Μελέτες

Οι συσκευές με αποσπώμενο πληκτρολόγιο συγκρατούν τις πωλήσεις tablets

surface1

Εμφανή σημάδια κόπωσης συνεχίζει να εμφανίζει η κατηγορία των tablets στην “ώριμη” αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6,6% το 2015, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, πτώση, που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν οι συσκευές με αποσπώμενο πληκτρολόγιο (detachables) δεν λειτουργούσαν ως ανάχωμα σε περαιτέρω μείωση. Ήδη το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους το ποσοστό της πτώσης υπερέβη το 10%. 

Ένα στα πέντε tablets, που πωλήθηκε στη διεθνή αγορά το 2015, ανήκε στην κατηγορία των DetachablesΣυνολικά, στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης διατέθηκαν το 2015 38,9 εκατ. συσκευές (από 41,7 εκατ. το 2014). Σε επίπεδο τελευταίου τριμήνου του έτους πωλήθηκαν στην περιοχή 14 εκατ. tablets (από 15,6 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2014).

Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), αν και οι πωλήσεις μειώθηκαν (σε τεμάχια) κατά 10,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, η πτώση της αγοράς σε αξία ήταν πολύ μικρότερη, της τάξης του 1,8%. Οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν ότι η συγκράτηση της αγοράς σε επίπεδο αξίας οφείλεται, σε ένα μεγάλο βαθμό, στη στροφή του καταναλωτή σε πιο ακριβές συσκευές με αποσπώμενο πληκτρολόγιο (detachable tablets).

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2015, πωλήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη 2,6 εκατ. tablets με αποσπώμενο πληκτρολόγιο, επίδοση που σημαίνει ότι περίπου ένα στα πέντε tablets που διατέθηκε στην περιοχή (το 20% της συνολικής αγοράς) ανήκε σε αυτή την κατηγορία, έναντι μόλις 800.000 συσκευών την αντίστοιχη περίοδο του 2014.  

Ισχυρά χαρακτηριστικά
“Τα detachable tablets, που διατίθενται στην αγορά, αποκτούν όλο και πιο ισχυρά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται συνεχώς καλύτερα στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Γι αυτόν τον λόγο οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν αρχίσει να υιοθετούνται με μεγαλύτερη συχνότητα από επαγγελματίες και στελέχη, καθώς εξυπηρετούν απόλυτα τις ανάγκες τους για φορητότητα, γεγονός που καθιστά δυνατή την αντικατάσταση του laptop” εξηγεί η IDC σε σχετική της ανάλυση.

Για το επόμενο διάστημα η IDC προβλέπει περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς των detachable tablets, με έμφαση σε οικονομικά μοντέλα, ώστε να γίνει πιο προσιτή η χρήση τους για μεγαλύτερη τμήμα του πληθυσμού. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα επόμενα τρίμηνα θα αυξηθεί η χρήση των tablets με αποσπώμενο πληκτρολόγιο από ιδιώτες καταναλωτές, πέραν από τις ήδη ενισχυμένες πωλήσεις των συγκεκριμένων συσκευών για επαγγελματική χρήση.  

Οι πρωταγωνιστές
Στην κατηγορία των tablets με αποσπώμενο πληκτρολόγιο, η Microsoft established διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της αγοράς στη Δυτική Ευρώπη το 2015 και μόνο κατά το τέταρτο τρίμηνο η Apple κατάφερε να αποσπάσει με το iPad Pro ένα ικανό μερίδιο αγοράς.

Συνολικά, στην αγορά των tablets, η Apple αναδείχθηκε σε ηγέτη της αγοράς της Δυτικής Ευρώπης τόσο σε επίπεδο τέταρτου τριμήνου όσο και σε επίπεδο έτους. Η Samsung ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος κατασκευαστής στην αγορά tablets της Δυτικής Ευρώπης, με τη Lenovo να ακολουθεί στην τρίτη θέση και την Asus στην τέταρτη, ενώ η amazon συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των πιο δυναμικών παικτών της αγοράς των tablets στην περιοχή.