Έρευνες - Μελέτες

Εκρηκτική αύξηση της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών δικτύων το 2ο τρίμηνο

datanew1

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει να διευρύνεται το “ψηφιακό σύμπαν”, με τους καταναλωτές ανά τον κόσμο να εκτοξεύουν σε νέα ύψη τον όγκο των δεδομένων, που διακινούνται μέσω κινητών δικτύων. Η παγκόσμια κίνηση mobile data αυξήθηκε κατά 15% το 2ο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με μόλις ένα τρίμηνο νωρίτερα, ενώ - σε ετήσια βάση - η άνοδος, που καταγράφηκε, ήταν της τάξης του 55%.

Η παγκόσμια κίνηση mobile data αυξήθηκε κατά 15% το 2ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με μόλις ένα τρίμηνο νωρίτερα, ενώ, σε ετήσια βάση, η άνοδος ήταν της τάξης του 55%Σύμφωνα με το τελευταίο report της Ericsson, ο υπερ-συνδεδεμένος πλανήτης συνεχίζει να μεγεθύνεται, με αποτελέσματα οι συνδρομές σε ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να ανέρχονται, στα τέλη Ιουνίου 2015, σε 3 δις. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 140 εκατ. σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Η άνοδος της χρήσης mobile data, σύμφωνα με το Ericsson Mobility Report, υποστηρίχθηκε περισσότερο από τους χρήστες υπηρεσιών 3G και LTE και είχε ως “όχημα” - κατά κύριο λόγο - τα smartphones. Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι ο αριθμός των χρηστών της τεχνολογίας LTE αυξήθηκε, διεθνώς, κατά 115 εκατ., φθάνοντας στα τέλη του Ιουνίου τα 740 εκατ. παγκοσμίως. Στον αντίποδα, ο αριθμός των συνδρομητών, που κάνουν χρήση υπηρεσιών “GSM-only”, μειώθηκε κατά 80 εκατ. το 2ο τρίμηνο του 2015.

Ατμομηχανή τα smartphones
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα smartphones παραμένουν το ισχυρό “εργαλείο” για τη διακίνηση mobile data. Ως εκ τούτου, η συνεχιζόμενη άνοδος της δημοτικότητάς τους λειτουργεί θετικά για την περαιτέρω τόνωση της διακίνησης δεδομένων μέσω κινητών δικτύων. Να σημειωθεί ότι, στα τέλη Ιουνίου, τα smartphones αντιπροσώπευσαν ποσοστό 75% των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων έναντι 65% το 2ο τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που περιλαμβάνονται σε παλαιότερο report της Ericsson, τόσο η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών, όσο και η διογκούμενη δημοτικότητα της χρήσης υπηρεσιών μέσω mobile data, αναμένεται να οδηγήσουν σε τεράστια αύξηση της συνολικής κίνησης δεδομένων μέσω κινητών δικτύων. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η χρήση δεδομένων μέσω smartphone προβλέπεται να δεκαπλασιαστεί εντός της επόμενης πενταετίας.

Αριθμός συνδρομητών
Συνολικά, εκτιμάται ότι, το 2ο τρίμηνο του 2015, υπήρχαν 7,2 δις συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, που αντιστοιχεί σε ποσοστό διείσδυσης 99% της κινητής. Ο αριθμός των συνδρομητών κατέγραψε αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση και κατά 0,7% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του έτους.

Πάντως, ο αριθμός των συνδρομητών, όπως διευκρινίζει η Ericsson, είναι πολύ μικρότερος από τα 7,2 δις των συνδρομών και τοποθετείται σε 4,9 δις, καθώς πολλοί καταναλωτές κατέχουν περισσότερες από μία συνδρομές σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Η ισχυρότερη αύξηση συνδρομητών κινητής, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, διαπιστώθηκε στην Ινδία (συν 12 εκατομμύρια χρήστες), στη Μιανμάρ (συν 5.000.000), στη Νιγηρία (συν 4.000,000), στις ΗΠΑ (συν 4.000.000) και στο Μπαγκλαντές (συν 3.000.000 χρήστες).