Έρευνες - Μελέτες

Αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών, που είναι κάτοχοι και smartphone και tablet

tabletman1

Ανοδική πορεία ακολουθεί ο αριθμός των καταναλωτών, που κατέχουν μία συσκευή smartphone και αποκτούν και ένα tablet. Ήδη, στις ΗΠΑ, έξι στους δέκα κατόχους smartphone - ποσοστό 58% - διαθέτουν και μια συσκευή tablet. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Kantar Worldpanel, τους επόμενους δώδεκα μήνες ποσοστό περίπου 13% όσων δεν είναι κάτοχοι tablet, στις ΗΠΑ, σκοπεύουν να αποκτήσουν την πρώτη τους σχετική συσκευή. Επιπλέον, τους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν, περίπου, το 10% των κατόχων tablet στις ΗΠΑ προχώρησε σε αναβάθμιση της συσκευής του.

Ήδη, στις ΗΠΑ, έξι στους δέκα κατόχους smartphone διαθέτουν και μια συσκευή tablet - Το brand του smartphone επηρεάζει και τη συσκευή tablet, που αγοράζει ο καταναλωτήςΣύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το brand του smartphone (σσ στις ΗΠΑ η διείσδυση των “έξυπνων” κινητών βρίσκεται στο 62%) επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την απόφαση του καταναλωτή για τη συσκευή tablet, που θα αγοράσει.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι καταναλωτές μένουν πιστοί στο brand που έχουν επιλέξει για το smartphone τους και συνήθως, μένουν εντός του οικοσυστήματος, που δημιουργεί η κάθε εταιρεία τόσο για το “έξυπνο” κινητό τους όσο και για το tablet. Για παράδειγμα, το 69% των κατόχων iPhone στις ΗΠΑ, που είναι ταυτόχρονα και κάτοχοι tablet, αγοράζουν iPad. Από το σύνολο των iPads που είναι σε χρήση στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ένα τέταρτο ή το 28% είναι iPad 2, το 16% είναι iPad 3, το 14% iPad Mini, το 12% iPad Air, το 8% iPad 4 και το 4% iPad Air 2. Να σημειωθεί ότι, σήμερα, το 40% όλων των χρηστών smartphones στις ΗΠΑ είναι κάτοχοι μιας συσκευής της αμερικανικής Apple.

Αντικαταστάσεις
Όπως αναφέρει η Kantar Worldpanel στη σχετική ανάλυση της, υπάρχει ένας προβληματισμός στην αμερικανική αγορά σχετικά με τον κύκλο ζωής και το ρυθμό αντικατάστασης των συσκευών tablet. Η ανησυχία σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κύκλος ζωής  των συσκευών δείχνει να επιμηκύνεται και η περιοδικότητα των αντικαταστάσεων και να προσεγγίζει, πλέον, περισσότερο αυτήν των ηλεκτρονικών υπολογιστών και λιγότερο αυτήν των smartphones. Δεν είναι τυχαίο ότι το 30% των κατόχων iPad έχουν τη συσκευή τους για περισσότερους από 36 μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, καθώς, όπως προσθέτουν, τα smartphone με μεγαλύτερη οθόνη απορροφούν και αυτά ένα μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται ανησυχίες για περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου κατοχής ενός tablet και άρα μεγαλύτερους κύκλους αντικατάστασής τους. Πάντως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν θεωρεί πιθανή την εξίσωση του χρόνου κτήσης μιας συσκευής tablet με εκείνον ενός PC.

Να σημειωθεί ότι οι κύκλοι αντικατάστασης έχουν κατηγορηθεί για την επιβράδυνση των πωλήσεων iPad κατά το παρελθόν έτος, γεγονός που κάθε άλλο παρά αβάσιμο είναι, καθώς το 12% της εγκατεστημένης βάσης εξακολουθεί να απαρτίζεται από πρώτης γενιάς χρήστες iPad.