Έρευνες - Μελέτες

Την 6η χειρότερη επίδοση, στον κόσμο, στην εύρεση εργαζομένων με τα κατάλληλα προσόντα έχει η Ελλάδα

peoplenew123

Το παράδοξο φαινόμενο της δραματικής εκτόξευσης της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες θέσεις εργασίας παραμένουν κενές λόγω έλλειψης εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, συνεχίζει να βιώνει η Ελλάδα. Η χώρα έχει, για το 2015, την 6η χειρότερη επίδοση, στον κόσμο, όσον αφορά τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα, καθώς 6 στους 10 εργοδότες (ποσοστό 59%) δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας, λόγω έλλειψης εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Σύμφωνα με την ετήσια διεθνή έρευνα “Έλλειψης Ταλέντου” της ManpowerGroup, το 59% αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας, που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 8 έτη. Βρίσκεται δε 21 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (38%). Μάλιστα, η χώρα επιδεινώνει ραγδαία τις επιδόσεις της, καθώς φέτος έχει την 6η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, ενώ μόλις πέρσι βρισκόταν στη 19η θέση της διεθνούς κατάταξης (απώλεια δεκατριών θέσεων μέσα σε ένα χρόνο), με την δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού να αυξάνεται κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014.

Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα και τον κόσμο 2008 - 2015 

Πηγή: ManpowerGroup

Διερευνώντας τους κύριους λόγους για τη μη κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης, η έρευνα αποκαλύπτει ως βασικούς, την έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (40%), τεχνικών δεξιοτήτων (31%), παραγόντων που σχετίζονται με το ευρύτερο περιβάλλον (21%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (18%) και διαθέσιμων υποψηφίων (16%).

Θέσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Για έβδομη συνεχή χρονιά, οι εργοδότες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων “Επαγγελματιών Πωλητών”, με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα, αυτή των “Υψηλόβαθμων Στελεχών”, η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης τα τελευταία τρία έτη.

Έξι στους δέκα εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίαςΤην τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες”, θέση που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα από το 2011. Για το 2015, παρατηρείται η επαναφορά στη λίστα της ειδικότητας “Προσωπικό ΙΤ” στην 6η θέση της κατάταξης, ενώ, εκτός Top-10 για το 2015, βρίσκονται οι “Χειριστές Μηχανημάτων”, οι οποίοι πέρυσι κατείχαν τη θέση Νο 9.

Σταθερά στη κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, παραμένουν για τέταρτη συνεχή χρονιά οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες”. Οι “Επαγγελματίες Πωλητές” παραμένουν δυσεύρετοι, καταλαμβάνοντας φέτος τη 2η θέση, ενώ την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης συμπληρώνουν οι “Μηχανικοί”. Εκτός Top-10 για το 2015, μένουν οι “Διευθυντές Πωλήσεων”, που, φέτος, καταλαμβάνουν τη 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς επίσης και οι “Εργάτες”, ενώ την εμφάνιση τους στη δεκάδα, έπειτα από απουσία τριών ετών, σημειώνουν το 2015 οι “Χειριστές Μηχανημάτων”.

Top-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα 2014-2015

Πηγή: ManpowerGroup

Πρώτη η Ιαπωνία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 38% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση εργαζομένων με τα απαιτούμενα προσόντα, ποσοστό, αφενός αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2014, αφετέρου, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από το 2007. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, επιβεβαιώνει την άποψη ότι η έλλειψη ταλέντου δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια υποχώρησης σε διεθνές επίπεδο.

Οι εργοδότες στην Ιαπωνία εξακολουθούν να καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης ταλέντου (83%), ενώ στην πρώτη πεντάδα με τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολίας βρίσκονται το Περού (68%), το Χονγκ Κονγκ (65%), η Βραζιλία (61%) και η Ρουμανία (61%). Η Ελλάδα, με ποσοστό 59%, καταλαμβάνει την 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Αντίθετα, χώρες όπως η Ιρλανδία (11%), η Ισπανία (14%) - χώρες που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν παρόμοιες οικονομικές δοκιμασίες με τη χώρα μας - το Ηνωμένο Βασίλειο (14%) και η Ολλανδία (14%), δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντου.

Αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου
Σύμφωνα με το 64% των εργοδοτών στην Ελλάδα, η μεγάλη δυσκολία εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις είναι αδιαμφισβήτητα αξιοσημείωτες και μεταφράζονται σε μειωμένη ανταγωνιστικότητα/ παραγωγικότητα (65%), μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες των πελατών (60%), μειωμένη δημιουργικότητα και καινοτομία (59%), καθώς και χαμηλό engagement και ηθικό (42%). Παρ’ όλες τις σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός, ότι 1 στους 5 εργοδότες στην Ελλάδα δεν έχει χαράξει στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εύρημα που δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας, αλλά εμφανίζεται και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών, που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους λειτουργία, παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με τα δύο τελευταία έτη και διαμορφώνεται στο 54%.

Αντίκτυπος που έχουν οι κενές θέσεις απασχόλησης για τις επιχειρήσεις, Ελλάδα 2014-2015

Πηγή: ManpowerGroup

Η έρευνα
Στη 10η ετήσια έρευνα “Έλλειψης Ταλέντου” της ManpowerGroup, που διεξήχθη το 1ο τρίμηνο του 2015,  συμμετείχαν περισσότεροι από 41.700 εργοδότες σε 42 χώρες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για 8η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.