Έρευνες - Μελέτες

Οι διεθνείς πωλήσεις υπολογιστών υποχώρησαν κατά 7% το 1ο τρίμηνο του 2015

laptopfinger

Αρνητικά μηνύματα έστειλε η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 1ο τρίμηνο του 2015, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών - συμπεριλαμβανομένων των tablets – διαμορφώθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε 115,7 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας Canalys, το 2ο τρίμηνο της χρήσης του 2015 η μείωση των πωλήσεων στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν αναμένεται να ανακάμψει στο σύνολο του τρέχοντος έτους, καθώς οι βασικές κινητήριες δυνάμεις του κλάδου δείχνουν ορατά σημάδια κόπωσης.

Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η πτώση της παγκόσμιας αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους“Οι βασικές δυνάμεις της αγοράς, που μέχρι και το 2014 στήριξαν την ανάπτυξη του κλάδου, εκτιμάται ότι θα έχουν μικρή επίδραση στις επιδόσεις του, κατά τη φετινή χρονιά. Οι κατασκευαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεγονός που τους αναγκάζει σε αυξήσεις τιμών, οι οποίες, με τη σειρά τους, πλήττουν το αγοραστικό ενδιαφέρον”, αναφέρουν οι αναλυτές της Canalys σε σχετικό report.

Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι οι προαναφερθείσες προκλήσεις, σε συνδυασμό με μια υποχώρηση της ζήτησης, ενόψει του λανσαρίσματος των Windows 10, θα συγκρατήσουν τις πωλήσεις και κατά το 2ο τρίμηνο του 2015.

Ισχυρά καθοδικά τα Desktops
Έντονα καθοδική ήταν, το 1ο τρίμηνο, η τάση των πωλήσεων στην κατηγορία των επιτραπέζιων υπολογιστών, η οποία υποχώρησε κατά 13% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με την πτώση να είναι, μάλιστα, αισθητή σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Η πορεία του 1ου τριμήνου, αλλά και οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς, αναγκάζουν τους αναλυτές να τοποθετήσουν τον πήχη των πωλήσεων για τους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κατά το τρέχον έτος, σε επίπεδα σαφέστατα χαμηλότερα αυτών του 2014.

Στην κατηγορία των notebooks η εικόνα ήταν καλύτερη, αν και μετά από δύο συνεχή τρίμηνα, όπου η πτώση περιορίστηκε στο 1%, τους τρεις πρώτους μήνες το ποσοστό της μείωσης κινήθηκε στα επίπεδα του 4%.

Σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις tablets, η αγορά κινήθηκε, επίσης, πτωτικά σε ποσοστό 9% σε ετήσια βάση, με τους διεθνείς ηγέτες του κλάδου, τις Samsung και Apple να υφίστανται διψήφια ποσοστά μείωσης.

Οι κατασκευαστές
Σε επίπεδο κατασκευαστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, η Apple κράτησε το 1ο τρίμηνο του 2015 τα ηνία της διεθνούς αγοράς, παρά τη μείωση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά περίπου 16% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία διέθεσε συνολικά στη διεθνή αγορά 17,2 εκατ. συσκευές, συγκεντρώνοντας μερίδιο 15% της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στο μεταξύ, Lenovo και HP, ο δεύτερος και τρίτος, αντίστοιχα, μεγαλύτερος κατασκευαστής στη διεθνή αγορά των PCs για το 1ο τρίμηνο του 2015, κατάφεραν να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους, αν και σε μονοψήφιο ποσοστό. Η δε Samsung κατέλαβε την τέταρτη θέση της παγκόσμιας αγοράς, με τη Dell να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων κατασκευαστών διεθνώς για τους τρεις πρώτους μήνες του 2015.