Έρευνες - Μελέτες

Οι εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον: Δυναμική συμμετοχή των εταιρειών τεχνολογίας

bussinpeople

Την τιμητική τους, για άλλη μια χρονιά, είχαν οι εταιρείες τεχνολογίας όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον, που εξασφαλίζουν στο προσωπικό τους, με δυναμική συμμετοχή στην αξιολόγηση του Great Place to Work Institute Hellas. Το ινστιτούτο ανέδειξε τις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, στη βάση της μεγαλύτερης έρευνας αξιολόγησης στην Ελλάδα “Best Workplaces”, που διεξάγεται για 13η συνεχή χρονιά.

Δυναμική εκπροσώπηση των εταιρειών Τεχνολογίας στην αξιολόγηση του Great Place to Work Institute HellasΣτην έρευνα Best Workplaces 2015, η οποία διεξήχθη με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, διακρίνονται φέτος 23 επιχειρήσεις, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους: 10 “μεγάλες” επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 251 εργαζόμενους, 10 “μεσαίες”, που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους και τρεις “μικρές” εταιρείες, από 20 έως 49 εργαζόμενους.

Από τις 23 επιχειρήσεις, που διακρίθηκαν συνολικά για τις επιδόσεις τους όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας ανήκουν η Accenture, η Microsoft Hellas, η Epsilon Net, η TRAVELPLANET24, η SAS Institute και η PCS, μέλος του ομίλου SingularLogic, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων μηχανογραφικών λύσεων και υπηρεσιών σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε 9 χώρες.

Η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Συνολικά, συμμετείχαν 54 εταιρείες από διάφορους κλάδους της αγοράς, οι οποίες στο σύνολο τους απασχολούν 29.620 εργαζόμενους. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, που έλαβαν μέρος στη φετινή έρευνα, ανήλθε στους 10.959.

Εργασιακοί “παράδεισοι”
Για το 2015, οι εταιρείες της ελληνικής αγοράς, που διακρίνονται, είναι:

Δέκα “μεγάλες” επιχειρήσεις, που απασχολούν από 251 εργαζόμενους και πάνω: Pfizer Hellas, Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, NN Hellas (πρώην ING Greece), MSD, PepsiCo - Tasty Foods, Μπάρμπα Στάθης ΑΒΕΕ, Pharmathen, KLEEMANN, Β. Καυκάς ΑΕ και Accenture.

Δέκα “μεσαίες”, επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους: AbbVie Φαρμακευτική, MARS Group (Hellas), Microsoft Hellas, British American Tobacco Ελλάς, Coca-Cola Hellas, Epsilon Net, Johnson & Johnson Hellas Καταναλωτικά Προϊόντα, TRAVELPLANET24, Μινέρβα ΑΕ Ελαιουργικών Eπιχειρήσεων και Novo Nordisk Ελλάς.

Τρεις “μικρές” επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους: SAS Institute, PCS και ActionAid Ελλάς.

Το Great Place to Work, με εκπροσώπηση σε περισσότερες από 45 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, έχει αφιερωθεί για πάνω από 25 χρόνια στο “χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας, βοηθώντας τις εταιρείες να μεταμορφώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον”.

Το Great Place to Work για να διαμορφώσει τη λίστα των Best Workplaces στην Ευρώπη και τις αντίστοιχες εθνικές λίστες σε περισσότερες από 45 χώρες στον κόσμο, χρησιμοποιεί το ερευνητικό εργαλείο Trust Index για την αποτύπωση των απόψεων των εργαζομένων και το ερωτηματολόγιο Culture Audit για την αξιολόγηση των εταιρικών πρακτικών.

Κατά την ερευνητική διαδικασία εξετάζονται και αξιολογούνται πέντε βασικές παράμετροι του εργασιακού περιβάλλοντος: η αξιοπιστία της διοίκησης, ο σεβασμός προς τους εργαζομένους, το αίσθημα δικαιοσύνης που υπάρχει στην εταιρεία, η υπερηφάνεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι και η συντροφικότητα, που αναπτύσσεται μέσα στην εταιρεία.