Έρευνες - Μελέτες

Στο $1,046 τρισ. οι ευρωπαϊκές δαπάνες για τεχνολογία το 2023

technolo728

Ανθεκτική απέναντι στη δυσμενή οικονομική συγκυρία και στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα αποδεικνύεται η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι ευρωπαϊκές δαπάνες ΤΠΕ αναμένεται να αναπτυχθούν το 2023 με ρυθμό της τάξης του 3%, ενώ προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να διευρύνονται τουλάχιστον έως το 2027.

 

Οι ευρωπαϊκές δαπάνες ΤΠΕ θα αυξηθούν φέτος κατά 3% και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως το 2027Για την τρέχουσα χρήση, η αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη αναμένεται να φτάσει σε αξία το $1,046 τρισ. Στο μεταξύ, με ορίζοντα το 2027, οι σχετικές δαπάνες επί ευρωπαϊκού εδάφους θα συνεχίσουν να διευρύνονται με μέσο ετήσιο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 5,4%, σύμφωνα την IDC.

“Η οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης, ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας τις δαπάνες ΤΠΕ”, εξηγεί η IDC στο σχετικό report της.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC (Worldwide Black Book: Live Edition), ο κλάδος του Λογισμικού είναι αυτός που θα τροφοδοτήσει την αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη το 2023. Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της εταιρείας, ορισμένες κατηγορίες hardware αναμένεται να καταγράψουν αρνητικό πρόσημο, γεγονός που επιβραδύνει τη συνολική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ΤΠΕ.

 

Σε στενωπό η αγορά συσκευών

Για παράδειγμα, η επιφυλακτικότητα των πελατών - οικιακών και επιχειρηματικών - αναμένεται να επηρεάσει την αγορά των συσκευών, η οποία προβλέπεται να μειωθεί κατά 9,4% σε ετήσια βάση το 2023. Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι αναλυτές αναμένουν μέτρια ανάκαμψη το τελευταίο τρίμηνο του 2023 για ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών που απευθύνονται σε ιδιώτες καταναλωτές.

 

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο των επιχειρήσεων, τις δαπάνες για τεχνολογία θα ωθήσουν προς τα πάνω και το 2023 οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας των εταιρειών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναπτύξεις cloud αναμένεται να αυξηθούν για να υποστηρίξουν τα αναγκαία σχέδια επιχειρηματικής συνέχειας των ευρωπαϊκών εταιρειών.

  

Σε άνοδο οι επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια

Στο μεταξύ, οι επενδύσεις σε λύσεις ασφάλειας θα παραμείνουν προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, ωθώντας τις σχετικές δαπάνες σε άνοδο. Καθώς οι εταιρείες επιχειρούν να προστατευθούν από κυβερνοεπιθέσεις και να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς, η υιοθέτηση του λογισμικού και του IaaS θα είναι βασικοί παράγοντες δαπανών, καθώς οι οργανισμοί επιδιώκουν την καινοτομία και τη μείωση του κόστους.

 

“Η ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ παραμένει ανθεκτική, ακόμη και σε περιόδους αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας. Η απόδοση της συνολικής αγοράς ΤΠΕ θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη φέτος, καθώς τεχνολογικοί τομείς, όπως το λογισμικό και οι υπηρεσίες αναμένεται να διατηρήσουν μια ισχυρή θετική τροχιά, ενώ η κακή απόδοση ορισμένων κατηγοριών hardware θα εμποδίσει την ακόμη μεγαλύτερη συνολική ανάπτυξη του κλάδου”, καταλήγει η IDC.