Έρευνες - Μελέτες

Σε καθοδικό σπιράλ παραμένει η αγορά υπολογιστών στην Ευρώπη

laptopfinger

Άλλη μια χρονιά έντονων προκλήσεων αποδεικνύεται το 2023 για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη - όπως άλλωστε και παγκοσμίως. Οι πωλήσεις τόσο των PCs, όσο και των tablets, καταγράφουν αρνητικά πρόσημα στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά στο μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα της χρήσης, ενώ αρνητικό αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα και σε ετήσια βάση, με την ανάκαμψη να αναμένεται το 2024.

 

Πτώση 9% στις πωλήσεις υπολογιστών στην Ευρώπη το 2023-Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 37% το α’ τρίμηνο του 2023Η αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης υποχώρησε κατά 37% το 1ο τρίμηνο του 2023, αλλά - σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε έρευνα της η Canalys - βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της εταιρείας δείχνουν ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη (επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και σταθμοί εργασίας) μειώθηκαν κατά 37% από έτος σε έτος, αριθμώντας 10 εκατ. μονάδες το 1ο τρίμηνο του 2023.

 

Και οι δύο κατηγορίες της αγοράς - φορητοί και desktops - αντιμετώπισαν παρόμοια μεγάλη πτώση, με τις αποστολές φορητών υπολογιστών να μειώνονται κατά 37% στα 8,1 εκατ. τεμάχια και αυτές των επιτραπέζιων να περιορίζονται κατά 35% στο 1,9 εκατ. μονάδες.

 

Η αγορά των tablet είχε συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 20% σε ετήσια βάση και να φτάνουν τα 5,2 εκατ. τεμάχια. Η τελευταία πρόβλεψη της Canalys κάνει λόγο για μείωση των πωλήσεων υπολογιστών και tablet στη Δυτική Ευρώπη κατά 9% και 12% αντίστοιχα για ολόκληρο το έτος 2023.

 

Ανάκαμψη το 2024

Ωστόσο και οι δύο κατηγορίες συσκευών βρίσκονται στο δρόμο προς την ανάκαμψη και αναμένεται να παρουσιάσουν διαδοχική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2023 και επιτάχυνση της βελτίωσης το 2024.

 

“Η αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης αντιμετώπισε άλλη μια μεγάλη πτώση το 1ο τρίμηνο του 2023, αλλά υπάρχουν θετικά σημάδια ότι η περιοχή έχει περάσει τα χειρότερα”, σχολιάζει η Canalys.

 

Η εταιρεία εκτιμά ότι μέχρι το 2024, κάθε τμήμα της αγοράς υπολογιστών θα “τρέξει” με διψήφιο ρυθμό, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει και οι καθυστερημένες αγορές επανεμφανίζονται.

 

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου ζωής των Windows 10 στα τέλη του 2025, η μετάβαση στα Windows 11 θα γίνει επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την ανανέωση συσκευών, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό τομέα.

 

“Τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην Ε.Ε. αυξάνονται εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβαρύνει τις δαπάνες για αγορές υπολογιστών βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι θετικές επιπτώσεις από τις διορθώσεις των αποθεμάτων και τις προγραμματισμένες προωθητικές δραστηριότητες θα οδηγήσουν το τμήμα της αγοράς που απευθύνεται στους καταναλωτές σε μέτρια ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους”, σχολιάζει η Canalys.

 

Όσον αφορά τους υπολογιστές για επαγγελματική χρήση, η εταιρεία σχολιάζει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις, που περιορίζουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην ανανέωση του στόλου των υπολογιστών τους.

 

“Με περιορισμένους προϋπολογισμούς, περισσότερες εταιρείες στην περιοχή είναι ανοιχτές σε μοντέλα Device-as-a-Service -DaaS για να διατηρήσουν την ευελιξία τους. Αυτή η τακτική προοιωνίζεται μακροπρόθεσμα τόνωση του όγκου των πωλήσεων, καθώς “κλειδώνει” τους πελάτες σε έναν πιο τακτικό ρυθμό ανανεώσεων συσκευών”, καταλήγει η Canalys.