Έρευνες - Μελέτες

Το generative AI δοκιμάζει τις αντοχές των εταιρειών στην κυβερνοασφάλεια

ai-2023

Τις αντοχές των εταιρειών στην κυβερνοασφάλεια έρχεται να δοκιμάσει περαιτέρω η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), που εισέρχεται σταδιακά στις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Απέναντι σε αυτές τις αυξημένες προκλήσεις, η λύση δείχνει να είναι η ευθυγράμμιση της κυβερνοασφάλειας με τους επιχειρηματικούς στόχους και τη στρατηγική των εταιρειών.

 

Η ευθυγράμμιση της κυβερνοασφάλειας με τους επιχειρηματικούς στόχους συμβάλλει στην αύξηση των εσόδωνΓια την ακρίβεια, οι εταιρείες, που ευθυγραμμίζουν τα προγράμματα κυβερνοασφάλειας με τους επιχειρηματικούς τους στόχους, είναι κατά 18% πιθανότερο να επιτύχουν αύξηση εσόδων και μεριδίου αγοράς, καθώς και να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών τους. Επίσης, είναι κατά 26% πιθανότερο να μειώσουν το κόστος των παραβιάσεων/περιστατικών κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture.


 

Η μελέτη της Accenture “State of Cybersecurity Resilience 2023” εντοπίζει μια ομάδα εταιρειών, που πρωτοπορούν σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Αυτές οι εταιρείες - τις οποίες η Accenture αποκαλεί “cyber transformers” και αντιπροσωπεύουν το 30% του δείγματος - επιτυγχάνουν ισορροπία ανάμεσα στην εξέλιξη της κυβερνοασφάλειας τους και της ευθυγράμμισης της με την επιχειρηματική στρατηγική για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

 

Οι cyber transformers

Τέσσερα χαρακτηριστικά διαφοροποιούν τους cyber transformers σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Το πρώτο είναι ότι ενοποιούν την κυβερνοασφάλεια με τη διαχείριση κινδύνων. Οι cyber transformers ενσωματώνουν στο πρόγραμμα διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων ένα πλαίσιο βασισμένο σε κίνδυνους κυβερνοασφάλειας.

 

Παράλληλα, η διεύθυνση κυβερνοασφάλειας και η ευρύτερη διοικητική ομάδα συμφωνούν για την προτεραιοποίηση των στοιχείων, που χρήζουν προστασίας και εξετάζουν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας σε μεγάλο βαθμό κατά την αξιολόγηση του συνολικού επιχειρηματικού κινδύνου (65% έναντι 11%).

 

Στο μεταξύ, οι cyber transformers αξιοποιούν as-a-service λύσεις για την ενίσχυση των λειτουργιών κυβερνοασφάλειας. Οι cyber transformers είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν managed services για τη διαχείριση των λειτουργιών κυβερνοασφάλειας (40% έναντι 24%).

 

Επίσης, είναι πιο εστιασμένοι στην προστασία του οικοσυστήματος τους. Οι cyber transformers είναι πιο πιθανό να συμπεριλάβουν το οικοσύστημα συνεργατών τους στο σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών (45% έναντι 37%), καθώς και να απαιτήσουν από τους συνεργάτες τους να πληρούν αυστηρά πρότυπα κυβερνοασφάλειας (41% έναντι 29%).

 

Τέλος, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αυτοματοποίηση. Οι cyber transformers είναι πολύ πιο πιθανό να βασίζονται στην αυτοματοποίηση για τα προγράμματα κυβερνοασφάλειας τους (89% έναντι 57%).

 

Επιπλέον, το 96% των ερωτηθέντων, των οποίων οι οργανισμοί αυτοματοποιούν ουσιαστικά την κυβερνοασφάλεια τους, δήλωσαν ότι η αυτοματοποίηση, τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντου, γεγονός που αποτελεί ευρύτερη πρόκληση.

 

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι οργανισμοί, που ενσωματώνουν τρεις κεντρικές δράσεις κυβερνοασφάλειας στις πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού τους και εφαρμόζουν ισχυρές πρακτικές κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρο τον οργανισμό, έχουν σχεδόν εξαπλάσιες πιθανότητες να επιτύχουν αποτελεσματικότερους ψηφιακούς μετασχηματισμούς σε σχέση με τους υπόλοιπους.