Έρευνες - Μελέτες

7η η Ελλάδα σε χρηματοδότηση στον “Ορίζοντα Ευρώπη” το 2021-2022

horizon2020_1

Στις χώρες που αξιοποιούν, διαχρονικά, σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες από τα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία ανήκει η Ελλάδα. Η χώρα μας καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, που την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών - μελών σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες, όπως ο αριθμός των εγκεκριμένων έργων, ο αριθμός συμμετοχών σε έργα και το ύψος της εγκεκριμένης χρηματοδότησης.

 

Η Ελλάδα στις χώρες που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες από τα Προγράμματα Πλαίσιο της Ε.Ε. για έρευνα και καινοτομίαΤην περίοδο 2021-2022 στο πρόγραμμα “Ορίζοντας Ευρώπη” η Ελλάδα αναδεικνύεται στην 7η θέση, τόσο αναφορικά με τον αριθμό εγκεκριμένων έργων (829 έργα, μερίδιο Ελλάδας 16,5%), όσο και ως προς την εγκεκριμένη χρηματοδότηση (€644,72 εκατ., μερίδιο Ελλάδας 4,5%). Στα έργα συμμετέχουν 505 μοναδικοί ελληνικοί φορείς, ενώ καταγράφονται συνολικά 1.716 συμμετοχές.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στα εγκεκριμένα έργα της πρώτης διετίας 2021-2022, συμμετέχουν επιχειρήσεις, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και άλλοι δημόσιοι φορείς, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

 

Οι συμμετοχές προέρχονται και από τις 13 Περιφέρειες, ενώ οι θεματικές περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, είναι “Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα” και “Κλίμα, Ενέργεια και Κινητικότητα”. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η δικτύωση που επιτυγχάνουν οι ελληνικοί φορείς, δημιουργώντας συνεργατικούς δεσμούς με φορείς από 92 χώρες.

 

Ερευνητική δραστηριότητα

Με τα 829 εγκεκριμένα έργα τη διετία 2021-2022, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27 (μερίδιο 16,5% επί του συνόλου των 5.019 εγκεκριμένων έργων). Προηγούνται οι χώρες: Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο.

 

Επιπλέον, στην κατάταξη με βάση τον συντονιστικό ρόλο, ο οποίος είναι ένας έμμεσος δείκτης για την αριστεία, την αναγνωρισιμότητα και τη θέση των χωρών και των φορέων στην έρευνα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη (8η) θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27 (204 έργα, μερίδιο 4,2%).

 

Ακολουθεί ο αριθμός συμμετοχών ως δεύτερη βασική διάσταση στην προσπάθεια αποτύπωσης του βαθμού ή της “έντασης” της ερευνητικής δραστηριότητας των φορέων μιας χώρας. Το μερίδιο της χώρας ανέρχεται σε 1.716 συμμετοχές (5,3%), με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ27.

 

Το σύνολο αυτών των συμμετοχών μεταφράζεται σε χρηματοδότηση ύψους €644,72 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 4,5% της συνολικής χρηματοδότησης που έχουν λάβει φορείς από χώρες της ΕΕ27, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει και πάλι την 7η θέση.

 

Να σημειωθεί ότι από τους κρατικούς φορείς, με συνολική εγκεκριμένη χρηματοδότηση €177,08 εκατ., στην πρώτη θέση βρίσκονται το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Αθηνά - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης.