Έρευνες - Μελέτες

Η Δανία διαθέτει την πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο, 49η η Ελλάδα

peoplewalk

Η Δανία διαθέτει για το 2023 την πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο, με την Ιρλανδία, την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και την Ολλανδία να συμπληρώνουν το top 5 του πλανήτη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 49η θέση μεταξύ των 64 πλέον ανταγωνιστικών οικονομιών, παγκοσμίως.

 

Κατά δύο θέσεις, από την 47η πέρσι στην 49η φέτος, υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το International Institute for Management Development (IMD)Η χώρα μας χάνει για το 2023 δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και πλέον κατατάσσεται στην 49η από την 47η το 2022, σύμφωνα με την αξιολόγηση World Competitiveness Center (WCC) του International Institute for Management Development (IMD). Πάντως, η θέση της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας την τετραετία 2019 - 2023 βελτιώθηκε συνολικά κατά εννέα θέσεις, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στις θέσεις χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

 

Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έρχεται ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των εθνικών επιδόσεων στις δυο από τις τέσσερις κατηγορίες δεικτών του IMD. Ειδικότερα, η χώρα παρουσιάζει υποχώρηση στην κατηγορία των δεικτών της “Οικονομικής Αποδοτικότητας” κατά επτά θέσεις και από την 51η θέση πέρυσι βρίσκεται πλέον στην 58η. Στη δε κατηγορία της “Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας”, η Ελλάδα υποχώρησε κατά δυο θέσεις και από την 46η θέση το 2022, βρίσκεται πλέον στην 48η.

 

Αντιθέτως, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σημειώθηκε βελτίωση στις δυο άλλες κατηγορίες δεικτών και συγκεκριμένα στην κατηγορία της “Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας” κατά δυο θέσεις, οπότε η χώρα βρίσκεται στην 53η θέση από την 55η πέρυσι. Στην κατηγορία των “Υποδομών” η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε και πλέον βρίσκεται στην 40η θέση, από την 41η στην οποία βρισκόταν πέρυσι.

  

Διαπρέπει η Ευρώπη

Η Ευρώπη διέπρεψε στη φετινή κατάταξη, όπως άλλωστε και το 2022, με πέντε οικονομίες να βρίσκονται στο top 10 των πιο ανταγωνιστικών του κόσμου.

 

Η Δανία διατήρησε τη πρωτοκαθεδρία της στην πρώτη θέση από πέρυσι, όταν κινήθηκε στην κορυφή, η Ιρλανδία έκανε ένα αξιοσημείωτο άλμα από την 11η θέση για να βρεθεί στη δεύτερη και η Ελβετία διατήρησε την τρίτη θέση, αφού υποχώρησε από τη δεύτερη θέση το 2022 και από την πρώτη θέση το 2021.

 

Και οι τρεις είναι μικρές αναλογικά οικονομίες, που κάνουν καλή χρήση της πρόσβασης τους στις αγορές και στους εμπορικούς εταίρους - όπως και η Σιγκαπούρη, η οποία ήρθε τέταρτη στην τελική κατάταξη.

 

Ο ρόλος της πανδημίας

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Καμπόλης, επικεφαλής οικονομολόγος του WCC, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κατάταξης των πιο ανταγωνιστικών χωρών το 2023, “οι χώρες, που υπερέχουν, χτίζουν ανθεκτικές οικονομίες, όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία και το Μπαχρέιν. Οι κυβερνήσεις τους είναι, επίσης, σε θέση να προσαρμόζουν έγκαιρα τις πολιτικές, που βασίζονται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Σιγκαπούρη είναι επίσης σημαντικά παραδείγματα αυτού”.

 

Τα αποτελέσματα του 2023 δείχνουν, επίσης, το πώς οι οικονομίες που καθυστέρησαν να επαναλειτουργήσουν μετά την πανδημία του COVID-19 αρχίζουν να βλέπουν βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους (όπως για παράδειγμα η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Μαλαισία). Όσες επαναλειτούργησαν νωρίτερα, τώρα παρατηρούν τώρα μειώσεις, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, αναφέρεται επίσης.