Έρευνες - Μελέτες

1 στις 2 εταιρείες στην Ελλάδα θέλει να προσλάβει εργαζόμενους στο ΙΤ

peoplebuss

Σε “κυνήγι” εργαζομένων επιδίδονται οι εταιρείες στην Ελλάδα σήμερα, προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους για tech ταλέντα στην εγχώρια αγορά. Οι μισές εταιρείες και συγκεκριμένα το 48% των εργοδοτών σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις εξειδικευμένων εργαζόμενων στην Πληροφορική.

 

Κατά 39% αυξήθηκε μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο η πρόθεση προσλήψεων στον κλάδο της ΠληροφορικήςΜόλις το 9% προβλέπει μείωση των προσλήψεων, ενώ το 42% δεν αναμένει κάποια αλλαγή και ένα ανεπαίσθητο ποσοστό (1%) δεν γνωρίζει τι θα κάνει. Μάλιστα, μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο - μεταξύ του 2ου τριμήνου του 2023 και του 3ου τριμήνου του έτους - η πρόθεση προσλήψεων εργαζομένων στο ΙΤ από ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 39%.

 

Παρά τις αυξημένες προθέσεις προσλήψεων, 8 στους 10 (81%) Έλληνες εργοδότες αναφέρουν δυσκολία εύρεσης tech υποψηφίων, σύμφωνα με την Έρευνα Προθέσεων Προσλήψεων του ομίλου ManpowerGroup.

 

“Το 3ο τρίμηνο του 2023 παρατηρείται στην Ελλάδα αύξηση προθέσεων στις προσλήψεις στον κλάδο της Πληροφορικής (39%), συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, όπου οι προθέσεις προσλήψεων ανέρχονταν στο +6%, ενώ το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος του 2023 στο +27%”, αναφέρει σε ανάλυσή της η ManpowerGroup.

  

Που υπάρχουν κενά

Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των επιχειρήσεων για ταλέντα στον χώρο της τεχνολογίας αυξάνονται, η “παραγωγή” ταλέντων στην Ελλάδα δεν φαίνεται ικανή να τις καλύψει. Ειδικά σε κάποιους τομείς, η έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες “χτυπά” κόκκινο.

 

Πρώτη προτεραιότητα στελέχωσης των εργοδοτών αποτελεί η Τεχνική Υποστήριξη (39%), ενώ ακολουθούν η Εμπειρία Πελάτη (36%), η Ανάπτυξη Εφαρμογών (31%) και η Κυβερνοασφάλεια (28%). Την πεντάδα “κλείνει” η Αυτοματοποίηση Διαδικασιών στον χώρο εργασίας (27%).

  

Πώς απαντούν οι επιχειρήσεις

Πώς όμως απαντούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στο διογκούμενο πρόβλημα της λειψυδρίας εργαζομένων με τα απαιτούμενα digital skills; Το 53% των εργοδοτών επιλέγει την επανειδίκευση εργαζομένων, ενώ ακολουθεί η κατάρτιση και αναβάθμιση του τρέχοντος ανθρώπινου δυναμικού (51%).

 

Έπονται η πρόσληψη προσωπικού βραχείας απασχόλησης (freelancers, contract workers) για την κάλυψη κενών δεξιοτήτων (49%), η πρόσληψη νέων εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες (45%) και η μεγαλύτερη επένδυση στον αυτοματισμό (43%).

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Προθέσεων Προσλήψεων Αναζήτησης Ταλέντων Πληροφορικής, η μεγαλύτερη πρόκληση των Ελλήνων εργοδοτών (27%) αναφορικά με τα προγράμματα επανεκπαίδευσης / αναβάθμισης δεξιοτήτων είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν αρκετό χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επανεκπαίδευση.

 

Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Πληροφορικής χρειάζονται αναβάθμιση δεξιοτήτων: Το 28% των Ελλήνων εργοδοτών θα προχωρούσε σε αναβάθμιση των τεχνικών δεξιοτήτων, το 32% σε αναβάθμιση της εταιρικής κουλτούρας και το 29% σε soft skills (επικοινωνία, ηγεσία, περιέργεια, συνεργασία, δημιουργικότητα).