Έρευνες - Μελέτες

8 στους 10 εργαζόμενους επιλέγουν να εργάζονται υβριδικά

teleworking

Έδαφος μεταξύ των εργαζομένων κερδίζει η υβριδική εργασία, η οποία διευρύνθηκε την περίοδο της πανδημίας και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής καθημερινότητας, παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα. Πλέον, 8 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας. 

 

IWG: 600% ανάπτυξη στην αγορά ευέλικτων χώρων εργασίας προβλέπεται έως το 2030Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της International Workplace Group (IWG), το 81% των εργαζομένων αναφέρει ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμεί την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να θέλει να επιστρέψει στο προηγούμενο μοντέλο της φυσικής παρουσίας στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.

 

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, το 89% αναφέρει υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

 

Ευέλικτοι χώροι εργασίας

Αυτές οι ανακατατάξεις φέρνουν ριζικές αλλαγές και στο real estate των γραφειακών χώρων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μελέτες προβλέπουν 600% ανάπτυξη στην αγορά ευέλικτων χώρων εργασίας έως το 2030.

 

Σύμφωνα με άλλη έρευνα  της JLL, που επικαλείται η IWG, το 30% των γραφειακών χώρων παγκοσμίως θα λειτουργούν ως “ευέλικτοι” έως το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό, το οποίο είναι μικρότερο του 5%,  μετατρέποντας την υβριδική εργασία σε ένα νέο τρόπο εργασίας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό. Με το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

 

Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με την IWG, “η υβριδική εργασία αποτελεί ένα καλύτερο μοντέλο εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό,  είναι σημαντικό για τους εργοδότες να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτής την νέας γενιάς εργαζομένων για να καταφέρουν να διατηρήσουν το ταλέντο στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την εικόνα της επιχείρησής τους ως καλού εργοδότη”.

 

Μιλώντας για την νέα γενιά εργαζομένων, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή, ο μειωμένος χρόνος μετακινήσεων και η ευθυγράμμιση αξιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής εργασίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, “4 στους 5 εργαζόμενους θα αφιέρωναν πλέον στις μετακινήσεις τους μόνο 30 λεπτά ή και λιγότερο, με το 77% των εργαζομένων να τονίζουν ότι το να βρίσκεται ο χώρος εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα τους δουλειά”.

 

Την ίδια στιγμή, το 80% των οικονομικών διευθυντών πιστεύει ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα έξοδά τους και το 82% ότι η υβριδική εργασία συνιστά ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο από οικονομική άποψη.