Έρευνες - Μελέτες

Αυστηρότερα μέτρα κατά της παραπληροφόρησης λαμβάνει η Ε.Ε.

fake_news

Μεγαλύτερη πρόοδο στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου, θέλει να επιτύχει η Ευρώπη. Έναν χρόνο μετά την ενεργοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας κατά της παραπληροφόρησης, τον οποίον έχουν συνυπογράψει - και - οι μεγαλύτεροι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανοποιημένη από τις μέχρι σήμερα επιδόσεις.

 

Ενισχυμένος κώδικας δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση: Τα υπογράφοντα μέρη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τουςΈναν χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του ενισχυμένου κώδικα, τα υπογράφοντα μέρη, πέρα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Κώδικα, πρέπει να βρουν έγκαιρα λύσεις και για τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της οnline παραπληροφόρησης.

 

Πρόκειται για προκλήσεις, όπως η προετοιμασία για τις επόμενες ευρωεκλογές, η εντατικοποίηση των εργασιών επαλήθευσης γεγονότων, η βελτίωση της πρόσβασης σε δεδομένα για την έρευνα, η ενδυνάμωση των χρηστών και η ανταπόκριση στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

 

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ενεργειών κατά της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, χθες η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Βιέρα Γιούροβα και ο Επίτροπος κ. Τιερί Μπρετόν, συναντήθηκαν με τα υπογράφοντα μέρη του ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση.

 

Εντατικοποίηση ενεργειών

Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της ειδικής ομάδας του κώδικα, υπό την προεδρία της Επιτροπής, η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κυρία Βιέρα Γιούροβα δήλωσε: “Η συνεργασία μεταξύ των υπογραφόντων μερών και ο μεγάλος αριθμός νέων οργανώσεων, που επιθυμούν να υπογράψουν τον ενισχυμένο κώδικα, δείχνουν ότι ο κώδικας αποτελεί ένα αποτελεσματικό και δυναμικό μέσο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”.

 

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια, “σημειώνεται υπερβολικά αργή πρόοδος σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές, όπως η πολεμική προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου, η ανεξάρτητη πρόσβαση σε δεδομένα και η κατάχρηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης”.

 

Ενόψει ευρωεκλογών

Η Ευρώπη επιδιώκει ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση κατά της παραπληροφόρησης ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών του 2024. “Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές του 2024, καλώ όλες τις πλατφόρμες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε όλα τα κράτη-μέλη και σε όλες τις γλώσσες”, είπε σχετικά η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε, από την πλευρά του: “Η πρώτη διαδικασία υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του κώδικα, μας παρείχε για πρώτη φορά δεδομένα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες την παραπληροφόρηση. Όμως, κατέδειξε, επίσης, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα όσον αφορά την επαλήθευση γεγονότων, τον έλεγχο περιεχομένου και την πρόσβαση των ερευνητών και των ερευνητριών σε δεδομένα”.

 

Αναφερόμενος ειδικά στις διαδικτυακές πλατφόρμες τόνισε: “Οι πλατφόρμες έχουν σημαντική ευθύνη έναντι των κοινωνιών και των δημοκρατιών μας. Η ευθύνη αυτή καθίσταται νομική υποχρέωση βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και οι χαρακτηρισμένες πολύ μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να αξιολογήσουν και να μετριάσουν τους συστημικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, έως τις 25 Αυγούστου”.

 

Υποβολή εκθέσεων

Τον Φεβρουάριο του 2023, τα υπογράφοντα μέρη του κώδικα δεοντολογίας υπέβαλαν τις πρώτες βασικές εκθέσεις τους. Η Επιτροπή αναμένει εντατικοποίηση της υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του επόμενου γύρου υποβολής τον Ιούλιο του 2023.

Παράλληλα, θα  πραγματοποιηθεί αξιολόγηση συστημικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, την οποία θα διενεργήσουν οι πολύ μεγάλες online πλατφόρμες στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Στόχος του κώδικα είναι να αναγνωριστεί ως κώδικας δεοντολογίας στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.