Έρευνες - Μελέτες

Το 1/3 των συνολικών δαπανών για τεχνολογία στην Ευρώπη αφορά το cloud

cloudcomputing

Μπορεί η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας να βρίσκεται στη στενωπό του πολέμου και της οικονομικής αβεβαιότητας, ωστόσο, επιμέρους τμήματα της αγοράς παραμένουν κάτι παραπάνω από ανθεκτικά. Το cloud είναι ένα από αυτά.

 

Το μερίδιο των δαπανών για το cloud στις συνολικές δαπάνες τεχνολογίας θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνιαΩς αποτέλεσμα, οι συνολικές δαπάνες, που σχετίζονται με το cloud στην Ευρώπη, προβλέπεται να αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών για την τεχνολογία το 2022, με το μερίδιό τους να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

“Παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, οι δαπάνες για cloud στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν σταθερές τα επόμενα χρόνια. Το Cloud έχει αναδειχθεί ως βασική τεχνολογία για να βοηθήσει τους οργανισμούς να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους”, αναφέρει η πιο πρόσφατη έκδοση του “Black Book Live” της IDC.

 

Σχεδόν το 43% των συνολικών δαπανών για αγορές servers και μέσων αποθήκευσης στην Ευρώπη το 2022 αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενεργοποίηση του cloud. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, αντιπροσωπεύοντας το ήμισυ αυτών των δαπανών υποδομής έως το 2024.

 

“Πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να επενδύουν στον εκσυγχρονισμό της υποδομής τους, κάτι που συνεπάγεται μια ταχεία μετάβαση στο cloud, προκειμένου να γίνουν πιο σταθεροί οι προϋπολογισμοί πληροφορικής και να διασφαλιστεί επιχειρηματική συνέχεια, ειδικά σε περιόδους ύφεσης”, αναφέρει η IDC.

 

Λογισμικό για το cloud

Οι δαπάνες για λογισμικό στην Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν σταθερές τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οργανισμοί βασίζονται στο λογισμικό για να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι επενδύσεις σε λογισμικό cloud θα ξεπεράσουν το 40% των συνολικών δαπανών λογισμικού και θα σημειώσουν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, για να ξεπεράσουν τις δαπάνες λογισμικού εκτός cloud το 2024.

 

“Η μετάβαση στο cloud θα γίνει προτεραιότητα για τους οργανισμούς, με έμφαση στις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, τις συνεργαζόμενες εφαρμογές και λύσεις ασφαλείας και τις δαπάνες που σχετίζονται με το cloud. Ως αποτέλεσμα θα ξεπεράσουν τις δαπάνες για την παραδοσιακή ανάπτυξη λογισμικού σε ένα έως δύο χρόνια”, εκτιμά η IDC.

 

Υπηρεσίας cloud

Στο μεταξύ, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών πληροφορικής θα συνεχίσουν να επεκτείνουν το εύρος των επαγγελματικών υπηρεσιών cloud, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της υλοποίησης και της διαχείρισης περιβαλλόντων cloud, προκειμένου να βοηθήσουν τους πελάτες σε οποιοδήποτε στάδιο του ταξιδιού τους στο “σύννεφο”.

 

Αυτό θα οδηγήσει τις δαπάνες για υπηρεσίες προσανατολισμένες στο cloud να υπερβούν το 25% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες ΙΤ στην Ευρώπη το 2022. Οι δαπάνες για υπηρεσίες που σχετίζονται με το cloud στην Ευρώπη, θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 16% και 19% τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

"Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν το cloud για να τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις ανατρεπτικές επιπτώσεις της επιδεινούμενης οικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης. Ως αποτέλεσμα η επιχειρησιακή συνέχεια, η ασφάλεια και τα σχέδια αποκατάστασης από καταστροφές θα είναι η κύρια εστίαση των αναπτύξεων cloud”, εκτιμά η IDC.