Έρευνες - Μελέτες

Ο κλάδος της τεχνολογίας πρωταγωνιστεί στις δημόσιες εγγραφές

technologyyy

Πόλο έλξης για το επενδυτικό κοινό συνεχίζει να αποτελεί ο κλάδος της τεχνολογίας. Αν και ο τομέας της ενέργειας - ελέω ενεργειακής κρίσης - γοητεύει πλέον ιδιαίτερα τους επενδυτές, η τεχνολογία εξακολουθεί να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως.

 

Ο τομέας της τεχνολογίας προηγείται ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών κατά το 1ο εξάμηνο του 2022Το 1ο εξάμηνο του 2022, οι 10 μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές βάσει εσόδων, συγκέντρωσαν $40 δισ. Ο τομέας της ενέργειας αντικατέστησε την τεχνολογία ως ο τομέας που άντλησε τα περισσότερα κεφάλαια, με το μέσο μέγεθος συναλλαγής να αυξάνεται από $191 εκατ. σε $680 εκατ. και κυριαρχεί σε τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες συναλλαγές.

 

Ο τομέας της τεχνολογίας, ωστόσο, συνέχισε να προηγείται ως προς τον αριθμό των συναλλαγών: 120 συναλλαγές ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του εξαμήνου, αντιπροσωπεύοντας το 19% του συνόλου σε επίπεδο όγκου και το 17% σε επίπεδο αντληθέντων κεφαλαίων.

 

Ωστόσο, η μέση αξία των δημόσιων εγγραφών του κλάδου της τεχνολογίας μειώθηκε από $293 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2021 σε $137 εκατ. την αντίστοιχη φετινή περίοδο.

 

Πρωταγωνιστής και στο μέλλον

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας της EY “Global IPO Trends Q2 2022”, ο κλάδος της τεχνολογίας είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί τον κορυφαίο τομέα, όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών που έρχονται στην αγορά.

 

“Ωστόσο, με μεγαλύτερη εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενόψει της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ο ενεργειακός τομέας αναμένεται να συνεχίσει να ηγείται των εσόδων, λόγω μεγαλύτερων συναλλαγών”, προσθέτει η ίδια έκθεση.

 

Παγκόσμια εικόνα

Συνολικά, πάντως, το 1ο εξάμηνο του 2022 σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών. Από την αρχή του χρόνου, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών (IPO) παγκοσμίως μειώθηκε κατά 46% και τα έσοδα κατά 58% σε ετήσια βάση.

 

Κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, στην παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών ολοκληρώθηκαν 305 συναλλαγές, συγκεντρώνοντας έσοδα $40,6 δισ., καταγράφοντας μείωση 54% και 65%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση. Από την αρχή του χρόνου, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών έφτασε τις 630 και τα έσοδα τα $95,4 δισ., δηλαδή μείωση 46% και 58%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

 

Η πτωτική δυναμική του 1ου τριμήνου στην αγορά των δημόσιων εγγραφών συνεχίστηκε και κατά το 2ο τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση, τόσο του αριθμού των συναλλαγών, όσο και των εσόδων.

 

“Η αυξημένη αστάθεια που προκλήθηκε από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους μακροοικονομικούς παράγοντες, η υποχώρηση των αποτιμήσεων και η κακή απόδοση των τιμών των μετοχών μετά την είσοδο τους στο χρηματιστήριο, οδήγησαν στην αναβολή πολλών δημόσιων εγγραφών κατά τη διάρκεια του τριμήνου”, τονίζει η ΕΥ στην έκθεσή της.