Έρευνες - Μελέτες

Mία θέση στα 100 αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups κατακτά η Αθήνα

startups

Τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη με τα πιο πολλά υποσχόμενα οικοσυστήματα για νεοφυείς εταιρείες στον πλανήτη κατακτά η Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα καταφέρνει να περιληφθεί στο “top 100” των οικοσυστημάτων, που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν κορυφαίους “παίκτες” τα επόμενα χρόνια. 

Η Silicon Valley παραμένει το νούμερο ένα οικοσύστημα του πλανήτη για τις νεοφυείς εταιρείεςΗ έκθεση “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2022”, αποδίδει στην Αθήνα μια θέση μεταξύ της 91ης και 100ης στο “top 100” με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα για startups του κόσμου (Top 100 Emerging Ecosystems). Το ελληνικό οικοσύστημα απέχει μακράν από άλλα κορυφαία περιβάλλοντα του πλανήτη για startups και η βαθμολογία τους στους επιμέρους παράγοντες, που αξιολογεί ο δείκτης, παραμένουν χαμηλές.

Ωστόσο, αναπτύσσεται και - κατά τους συντάκτες της έκθεσης - έχει τη δυναμική να εξελιχθεί περαιτέρω. Η αξιολόγηση, που φέρει την υπογραφή του Startup Genome και του Global Entrepreneurship Network (GEN), βαθμολογεί την Αθήνα με 2 (στην κλίμακα του 10) για την απόδοση των νεοφυών εταιρειών, με 1 στο πεδίο της χρηματοδότησης των startups και με 1 όσον αφορά στην προσβασιμότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ελληνικό οικοσύστημα πετυχαίνει την καλύτερή του επίδοση στον πυλώνα “ταλέντο και εμπειρία”, όπου η Αθήνα βαθμολογείται με 4, αξιολόγηση που αναγνωρίζει την ευρύχωρη δεξαμενή ταλέντων που έχει η Ελλάδα.  

Περί δυναμικής
Στην κορυφή της λίστας με τα ανερχόμενα οικοσυστήματα για startups βρίσκεται το Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, το Δουβλίνο, η Μινεάπολη (ΗΠΑ) και το Χιούστον.

Να σημειωθεί ότι τα αναδυόμενα οικοσυστήματα, μεταξύ αυτών και η Αθήνα, είναι αυτά που ακολουθούν μετά τις πρώτες 40 θέσεις στη λίστα των πόλεων, που είναι οι πιο φιλόξενες για τη σύσταση και ανάπτυξη νεοφυών εταιρειών.

Βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αλλά έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κορυφαίους παγκόσμιους “παίκτες” τα επόμενα χρόνια, τονίζει το “Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2022”, αναφερόμενο σε περιπτώσεις οικοσυστημάτων, όπως αυτό της Ελλάδας. 

Στην κορυφή η Silicon Valley
Και για το 2022, οι πρώτες πέντε θέσεις της λίστας με τις καλύτερες πόλεις για να ιδρύσει κανείς μια startup είναι …κατειλημμένες από τις ίδιες πόλεις, που διακρίθηκαν και το 2021. Η Silicon Valley είναι το “νούμερο 1” της λίστας, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο στη δεύτερη θέση, τη Βοστώνη να ακολουθεί και το Πεκίνο να έπεται. 

Την πρώτη δεκάδα της ίδιας λίστας συμπληρώνουν το Λος Άντζελες, το Τελ Αβίβ, η Σαγκάη, το Σηάτλ και η Σεούλ. Το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις, που καταφέρνουν να κατακτήσουν μια θέση στη λίστα με τα πρώτα 20 καλύτερα οικοσυστήματα για startups στον κόσμο.