Έρευνες - Μελέτες

Οι παγίδες ασφαλείας του streaming

music-streaming

Ανοδική βαίνει η χρήση των υπηρεσιών streaming, όπως το Spotify, η Apple Music και άλλες, οι οποίες έχουν κατακτήσει τη μουσική αγορά. Σύμφωνα με την έκθεση της MIDiA, η παγκόσμια βάση συνδρομητών μουσικής συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς: 523,9 εκατ. συνδρομητές στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2021 - αύξηση κατά 109,5 εκατ. (26,4%) σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

 

Η παγκόσμια βάση συνδρομητών μουσικής αυξήθηκε στα 523,9 εκατ. στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2021Προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απολαμβάνουν το περιεχόμενο από streaming πλατφόρμες χωρίς κινδύνους, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν ετοιμάσει μια σύντομη λίστα με συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς χρήσης τέτοιων υπηρεσιών.

 

Όπως συνιστούν οι ειδικοί της εταιρείας, είναι σημαντικό να έχετε πρόσβαση σε streaming πλατφόρμες μόνο με συνδρομή επί πληρωμή μέσω του επίσημου ιστότοπου ή μίας εφαρμογής που έχει ληφθεί από ένα επίσημο κατάστημα εφαρμογών.

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό οι χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές για streaming υπηρεσίες μόνο από επίσημες ψηφιακά portals, όπως το Google Play ή το App Store. Εφαρμογές από ιστότοπους τρίτων ενδέχεται να “μολυνθούν” με κακόβουλα αρχεία, που μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή των χρηστών και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες.

 

“Δείτε την ημερομηνία εμφάνισης της εφαρμογής στην πλατφόρμα. Τα καταστήματα αφαιρούν προληπτικά τις επικίνδυνες και πλαστές, έτσι οι απατεώνες πρέπει συνεχώς να δημιουργούν νέες εκδόσεις “μολυσμένων” εφαρμογών. Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί, εάν μια εφαρμογή είναι νέα στο κατάστημα”, προσθέτει η εταιρεία.

 

Κακόβουλα αρχεία

Η Kaspersky συνιστά στους χρήστες να προσέχουν τα κακόβουλα αρχεία απατεώνων, που είναι μεταμφιεσμένα σε ιστοσελίδες phishing, που μοιάζουν με τις αρχικές streaming πλατφόρμες. “Ελέγξτε εάν η διεύθυνση του ιστότοπου ξεκινά με "https" ή για να επαληθεύσετε την αυθεντικότητα του ιστότοπου, αναλύστε το URL ή το όνομα της εταιρείας στον ιστότοπο. Μερικές φορές οι απατεώνες δεν είναι πολύ προσεκτικοί και κάνουν τυπογραφικά λάθη. Ένα επιπλέον καλό βήμα είναι να εξερευνήσετε τα στοιχεία εγγραφής του domain”, αναφέρουν οι ειδικοί.

 

Οι χρήστες πρέπει να παραμένουν επιφυλακτικοί με υπερβολικά προσοδοφόρες προσφορές, που φαίνονται μη ρεαλιστικές. Για παράδειγμα, μια προσφορά για μια ετήσια δωρεάν συνδρομή με μόλις $5 ή για λήψη ενός αρχείου, θα πρέπει να προκαλέσει υποψίες, καθώς πιθανότατα έχει σταλεί από απατεώνες.

 

Είναι, επίσης, μια ασφαλής πρακτική, η χρήση σύνθετων και διαφορετικών κωδικών πρόσβασης για κάθε λογαριασμό, που διαθέτει ένας χρήστης σε streaming πλατφόρμα. Για να αντιμετωπίσουν την απομνημόνευση μεγάλων κωδικών πρόσβασης, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, που θα αποθηκεύει όλα αυτά τα δεδομένα με ασφάλεια.

 

“Να ενεργείτε με γνώμονα την ασφάλεια και να μην ανοίγετε συνημμένα links σε email από streaming πλατφόρμες, ειδικά εάν ο αποστολέας ζητά επίμονα να ανοίξετε το link”, προτείνουν οι ειδικοί.

 

Χρήση στο εξωτερικό

Οι αναλυτές συνιστούν στους χρήστες, εάν βρίσκονται στο εξωτερικό ή θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο από άλλες περιοχές, να χρησιμοποιούν ένα VPN.

Οι streaming πλατφόρμες τείνουν να εντοπίζουν το περιεχόμενό τους, πράγμα που σημαίνει ότι στους χρήστες στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ προσφέρονται διαφορετικές σειρές, ταινίες και μουσική. Ένα VPN δίνει στους χρήστες πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο και τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους τραγούδια ή ταινίες, ενώ βρίσκονται σε άλλες χώρες.