Έρευνες - Μελέτες

Η αξία των deals στον τομέα της τεχνολογίας αυξήθηκε κατά 188%

technology_1

Στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής βρέθηκε, το 2020, ο τομέας της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, με τον κλάδο να πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις  στον χώρο της τεχνολογίας αυξήθηκαν το 2ο εξάμηνο του έτους κατά 34% σε όγκο και κατά 188% σε αξία.

 

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην τεχνολογία αυξήθηκε κατά 34% σε όγκο και κατά 188% σε αξία το 2ο εξάμηνο του 2020Αντίστοιχα στις τηλεπικοινωνίες, ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15%, ενώ η αξία κατέγραψε σημαντική άνοδο σχεδόν 300% χάρη σε τρία megadeal στις τηλεπικοινωνίες.

 

Συνολικά, το 2ο εξάμηνο του 2020 υπήρξε ραγδαία αύξηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις αποτιμήσεις Εξαγορών & Συγχωνεύσεων, παρά τον αντίκτυπο του COVID-19 στην οικονομία. “Η πανδημία του COVID-19, μας έδωσε μια εικόνα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων έγινε απόλυτη προτεραιότητα εν μια νυκτί”, αναφέρει σε μελέτη της η PwC.

 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, με βάση τα ευρήματα της ετήσιας μελέτης των Ε&Σ, ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων, κατά το 2020, μειώθηκε. Ωστόσο, η συνολική αξία των συναλλαγών παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα ολοκλήρωσης μεγαλύτερων συναλλαγών.

Πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κλείσιμο συμφωνιών εκτοξεύθηκε το 2ο εξάμηνο του έτους, με τον συνολικό παγκόσμιο όγκο και την αξία συναλλαγών να αυξάνονται κατά 18% και 94% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο. Επιπλέον, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών κινήθηκαν ανοδικά σε σύγκριση με τους τελευταίους έξι μήνες του 2019.

 

Σε περιφερειακό επίπεδο, ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20% στην αμερικανική ήπειρο, 17% στην περιοχή Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και Αφρικής και 17% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεταξύ 1ου και 2ου εξαμήνου του 2020. Στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, άνω του 200%, στην αξία των συναλλαγών, κυρίως λόγω κάποιων σημαντικών megadeal το 2ο εξάμηνο του έτους.

 

Ψηφιακές επενδύσεις

Οι επενδύσεις με μεγάλη ζήτηση κατέγραψαν υψηλές αποτιμήσεις και ισχυρό ανταγωνισμό, με βάση μακροοικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, τα χαμηλά επιτόκια, το όραμα για απόκτηση καινοτόμων, ψηφιακών ή τεχνολογικών εταιρειών και η ύπαρξη υψηλού διαθέσιμου κεφαλαίου τόσο από εταιρικού αγοραστές (πάνω από $7,6 τρισ. σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους), όσο και από  ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια ($1,7 τρισ.).

 

Σύμφωνα με την έρευνα, τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρήθηκε κατά κόρον χρήση των εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) για τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων σε μια ιδιαίτερα ενεργή αγορά IPO. Κατά το 2020, τα SPAC άντλησαν κεφάλαια ύψους περίπου $70 δισ. σε περισσότερα από τα μισά IPO των ΗΠΑ.

 

Οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου υπήρξαν βασικοί παίχτες στην πρόσφατη έκρηξη των SPAC, αξιοποιώντας τα, ως χρήσιμη εναλλακτική πηγή κεφαλαίων. “Αναμένεται περισσότερη δραστηριότητα SPAC το 2021, ειδικά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως οι υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αποθήκευσης ενέργειας και τεχνολογία υγείας”, σημειώνει η έκθεση.