Έρευνες - Μελέτες

8 στις 10 εταιρείες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού

technology1new11

Μια σειρά από προκλήσεις και ευκαιρίες αντιμετωπίζουν, σήμερα, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, κατά τη συνεχιζόμενη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην οποία βρίσκεται σήμερα το 80% των εταιρειών παγκοσμίως. Μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να είναι μονόδρομος για το επιχειρείν, ωστόσο, φέρνει τις ίδιες τις εταιρείες αντιμέτωπες με μια σειρά από προκλήσεις.

Το 87% των οργανισμών αναπτύσσονται σε multi-cloud περιβάλλοντα, με τα προβλήματα ασφάλειας σε πρώτο πλάνοΠολλοί οργανισμοί στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, έχουν αρχίσει πλέον να συνειδητοποιούν τα οφέλη της χρήσης πολλαπλών εφαρμογών, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν και για την ασφάλεια τους. Η τάση αυτή δείχνει να επιφέρει και σημαντική πολυπλοκότητα, καθώς οι οργανισμοί συνεχίζουν να διατηρούν την υπάρχουσα υποδομή τους, ενώ όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν παράλληλα και multicloud περιβάλλοντα, εφαρμόζοντας σύγχρονες αρχιτεκτονικές οι οποίες είναι ευάλωτες από το εξελισσόμενο τοπίο των ψηφιακών απειλών.

Για την ακρίβεια, σήμερα, το 87% των εταιρειών αναπτύσσεται σε multi-cloud περιβάλλοντα και αντιμετωπίζει θέματα ασφάλειας. Σύμφωνα με έρευνα της F5 Networks - της οποίας μοναδικός Gold Unity Partner σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η Pylones Hellas - οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο υιοθετούν όλο και περισσότερες εφαρμογές σε μορφή υπηρεσίας (SaaS), που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάπτυξη σε σύγχρονα mesh μηχανογραφικά περιβάλλοντα. Τα στοιχεία της έρευνας (2020 State of Application Services) δείχνει ότι η τάση αυτή θα επιταχυνθεί, καθώς οι οργανισμοί θα εκμεταλλευτούν τα δεδομένα που τους παρέχει το οικοσύστημα των εφαρμογών, δημιουργώντας προηγμένες δυνατότητες ανάλυσης (data analytics) για καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Διαχείριση εφαρμογών
Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, τους τρόπους με τους οποίους οι υπηρεσίες διαχείρισης εφαρμογών αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην κατανόηση του κύκλου ζωής των ίδιων των εφαρμογών, που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν. Με δεδομένο ότι πολλές εταιρείες διαχειρίζονται πολλαπλά και υβριδικά περιβάλλοντα cloud, σε ένα μείγμα σύγχρονων και παλιότερων αρχιτεκτονικών, αυξάνονται σημαντικά και οι απαιτήσεις τους για πλατφόρμες και υπηρεσίες διαχείρισης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 73% των οργανισμών αυτοματοποιεί τις λειτουργίες του δικτύου του για την αύξηση της αποδοτικότητας. Την ίδια στιγμή, το 69% χρησιμοποιεί 10 ή περισσότερες υπηρεσίες διαχείρισης εφαρμογών (appservices).

Επίσης η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2.600 ερωτηθέντων, αποκαλύπτει ότι το 63% των οργανισμών εξακολουθεί να κάνει τη διαχείριση των εφαρμογών με ίδια μέσα και πόρους. Ωστόσο, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων συνεργάζονται ήδη με ομάδες DevOps.

“Τα appservices αποτελούν, πλέον, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε εταιρεία και διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στην εξέλιξη της επιχείρησης. Κάθε νέα αρχιτεκτονική εφαρμογών ή περιβάλλον υποδομής εισάγει δεκάδες νέα εργαλεία σε όλη τη διαδρομή των  δεδομένων. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν τους οργανισμούς να αναπτύξουν, να διαχειριστούν και να διασφαλίσουν τις εφαρμογές τους. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, ενδέχεται να αυξήσουν τη λειτουργική πολυπλοκότητα και το κόστος”, αναφέρει η μελέτη.