Έρευνες - Μελέτες

Από το 2021 θα επιστρέψει στην ανάπτυξη η παγκόσμια αγορά smartphones

5gsamsung20

Σοβαρές αρρυθμίες, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν στην παγκόσμια αγορά να επανέλθει σε θετικό πρόσημο, προκαλεί στα smartphones η επιδημία του COVID-19. Οι συνολικές πωλήσεις “έξυπνων” κινητών αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 2,3% στη διάρκεια της χρήσης του 2020, με τον συνολικό όγκο να διαμορφώνεται ελαφρά υψηλότερα από τα επίπεδα του 1,3 δισ. τεμαχιών.

Η επιδημία του COVID-19 θα οδηγήσει σε μείωση πωλήσεων smartphones κατά 2,3% στη διάρκεια του 2020Η επίδραση της επιδημίας του κορωνοϊού στις διεθνείς πωλήσεις smartphones θα είναι πολύ πιο έντονη κατά το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε η μείωση των πωλήσεων εκτιμάται σε 10,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC), η παγκόσμια αγορά smartphones, οι παγκόσμιες πωλήσεις, θα επανέλθουν στην ανάπτυξη το 2021, κυρίως, λόγω της διάδοσης της νέας τεχνολογίας 5G.

Η IDC εξέτασε όλα τα σενάρια, αισιόδοξα και απαισιόδοξα, που προκαλεί η αβεβαιότητα της επιδημίας του COVID-19. Οι τρέχουσες προβλέψεις ευθυγραμμίζονται με το πλέον πιθανό σενάριο, το οποίο προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη τόσο της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένης της σταδιακής επιστροφής των Κινέζων εργαζομένων στα εργοστάσια και της αποκατάστασης της εικόνας στον τομέα των μεταφορών» αναφέρουν οι αναλυτές. Όπως εξηγούν, το σοκ μειωμένης ζήτησης στην κινεζική αγορά, τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για τα smartphones, εκτείνεται σε πολλά επίπεδα, αλλά θα μετριαστεί μέχρι το τέλος του έτους με τη βοήθεια κυβερνητικών κινήσεων και επιδοτήσεων, κυρίως, από το 2ο εξάμηνο του 2020. 

Ο ρόλος του 5G
Η επιδημία του COVID-19 έγινε ένας ακόμα λόγος για να επεκταθεί η σημερινή τάση της συρρίκνωσης της αγοράς smartphones, η οποία θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, κατά το 1ο εξάμηνο του έτους. Αν και η Κίνα είναι αυτή που θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα και άλλες μεγάλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη θα βιώσουν τις αναταράξεις, που προκαλεί σε όλα τα επίπεδα η παγκόσμια επιδημία.

“Το σενάριο, που θεωρείται σήμερα ως πλέον επικρατές, προβλέπει έντονη σταθεροποίηση της αγοράς από το 3ο τρίμηνο του 2020, αφενός λόγω της υποχώρησης της επιδημίας του COVID -19 και αφετέρου λόγω της επιτάχυνσης της διείσδυσης της νέας γενιάς δικτύων στις κινητές επικοινωνίες”, υπογραμμίζει η IDC.

Για την ίδια την αγορά της Κίνας, εκτιμάται ότι η πτώση των πωλήσεων smartphones θα κινηθεί στο 40% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο. Κι ακόμη και με πιθανή ανάκαμψη από τον Μάρτιο, θα είναι δύσκολο να φθάσει στα επίπεδα του περασμένου έτους. Η επιδημική έξαρση θα υπονομεύσει την κινεζική οικονομία στο σύνολο της, σύμφωνα με τους αναλυτές, γεγονός που θα περιορίσει τη ζήτηση τόσο σε επίπεδο φυσικών προσώπων, όσο και σε επίπεδο συσκευών για επαγγελματική χρήση.