Έρευνες - Μελέτες

Οι μισοί γονείς ελέγχουν χειροκίνητα τις συσκευές των παιδιών τους

children_smartphone

Μείζον θέμα αποτελεί για τους γονείς η διαδικτυακή ανεξαρτησία των παιδιών τους. Όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, αρκετοί γονείς προτιμούν να κινούνται εκ του ασφαλούς, παρά να δείχνουν εμπιστοσύνη στην κρίση των παιδιών τους.

Μερικοί γονείς χρησιμοποιούν την «ψηφιακή τιμωρία», απαγορεύοντας στα παιδιά να χρησιμοποιούν συσκευές αν δεν φέρονται υπεύθυναΝέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky διαπιστώνει ότι, ενώ τα δύο τρίτα (67%) των γονιών συμφωνούν ότι τα παιδιά τους έχουν πλήρη επίγνωση των διαδικτυακών κινδύνων, περίπου οι μισοί παραμένουν επιφυλακτικοί, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, για να διατηρήσουν τα παιδιά ασφαλή όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Έτσι, οι μισοί (50%) ελέγχουν χειροκίνητα τις συσκευές των παιδιών τους μετά τη χρήση τους, τσεκάροντας, για παράδειγμα, το ιστορικό αναζήτησης του προγράμματος περιήγησης. «Αυτό είναι κάτι που εύκολα θα μπορούσε να έχει αντιληφθεί το παιδί τους, οδηγώντας το να αποκρύψει τη διαδικτυακή του δραστηριότητα ή να μην υπακούσει στις γονικές συμβουλές» αναφέρει η έρευνα.

Όπως διαπιστώνει, εξάλλου, μερικοί γονείς χρησιμοποιούν την τεχνική της «ψηφιακής τιμωρίας», όπου απαγορεύουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν συσκευές αν δεν φέρονται με υπευθυνότητα. Περισσότεροι από τους μισούς γονείς (52%) θέτουν στα παιδιά τους χρονικά όρια για τη χρήση των συσκευών που συνδέονται με το Διαδίκτυο. 

Μέτρα ελέγχου
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από ένας στους τρεις γονείς (35%) έχουν εγκαταστήσει γονικούς ελέγχους στις συσκευές των παιδιών τους για να περιορίσουν τη χρήση του Διαδικτύου ή να βλέπουν λεπτομέρειες περιήγησης. Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των γονιών χρησιμοποιεί ενσωματωμένα προγράμματα γονικού ελέγχου, όπως αυτά που βρίσκονται σε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, για να διατηρήσουν τα παιδιά τους ασφαλή. Επίσης, το 30% χρησιμοποιεί επίσης τις ρυθμίσεις στα οικογενειακά Wi-Fi router για να απενεργοποιήσει την πρόσβαση στο Internet μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Προστασία
Για να βοηθήσει τους γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά και την υπόλοιπη οικογένεια από τις διαδικτυακές απειλές, η Kaspersky συνιστά:

-Υιοθετείστε τον αυτόματο αποκλεισμό συσκευής για να ελέγχετε το χρόνο που δαπανά το παιδί σας στον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet. Επίσης, εμποδίζει τα παιδιά να ξοδεύουν όλον τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά από μια οθόνη και μπορείτε να ορίσετε το χρονικό διάστημα που θεωρείτε αποδεκτό.

-Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος του προσωπικού χώρου ενός παιδιού, οπότε η παρακολούθηση της διαδικτυακής του συμπεριφοράς θα μπορούσε να εκληφθεί ως εισβολή στην ιδιωτικότητά του -αυτό κυρίως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα ηλικιακά παιδιά. Ζητήστε απλά να σας κρατάνε ενήμερους ώστε να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τα ενδιαφέροντά τους και δημιουργήστε μια στενότερη σχέση.

-Στα παιδιά σπάνια αρέσει να συζητούν για το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τους γονείς. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε πώς τα χρησιμοποιούν, χωρίς να τα επικρίνετε ή να ασκείτε πίεση, και να παρέχετε συμβουλές για το πώς να είναι προσεκτικά όταν κάνουν νέους φίλους ή συνδέσεις.