Έρευνες - Μελέτες

2,5 δις άνθρωποι, παγκοσμίως, χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων

smartphone_1234

Όλο και πιο δημοφιλείς γίνονται οι εφαρμογές και οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων (messaging apps) μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, ανά τον πλανήτη. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών messaging apps, σε όλο τον κόσμο, αναμένεται να αυξηθεί κατά 12,1% το 2019 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 2,52 δις άτομα από 2,25 δις το 2018 (οπότε και πάλι είχε καταγραφεί άνοδος της τάξης του 13,6%).

Ο συνολικός αριθμός των χρηστών messaging apps, σε όλο τον κόσμο, θα αυξηθεί το 2019 κατά 12,1%, φθάνοντας τα 2,52 δις άτομαΕιδικότερα, το 2019 εκτιμάται ότι 2,52 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ή το 87,1% των χρηστών smartphone θα χρησιμοποιούν μια εφαρμογή messaging για κινητές συσκευές, με συχνότητα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Οι χρήστες εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως το 2022, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πιο υποτονικοί τα επόμενα χρόνια. Για το 2020, για παράδειγμα, οι χρήστες messaging apps αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,3%, αγγίζοντας τα 2,70 δις παγκοσμίως. Για το 2021, η πρόβλεψη είναι ότι 2,87 δις άνθρωποι, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, αριθμός αυξημένος κατά 6%, ενώ για το 2022 οι αναλυτές βάζουν τον πήχη στα 3 δις χρήστες, που συνιστά αύξηση κατά 4,8%.

Σύμφωνα με σχετικό report της ιστοσελίδας eMarketer, το WhatsApp είναι η κυρίαρχη και η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και λειτουργεί ως οδηγός για την παγκόσμια αγορά των messaging apps. 



Κορυφαίες αγορές
Από την ανάλυση του eMarketer προκύπτει ότι, σε απόλυτους αριθμούς, οι κορυφαίες αγορές για το WhatsApp, σε διεθνές επίπεδο, είναι η Ινδία, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ. Αναλυτικά, η μεγαλύτερη αγορά για το WhatsApp από την άποψη των καθαρών χρηστών είναι η Ινδία με 340 εκατ. χρήστες το 2019. Ακολουθεί η Βραζιλία με 99 εκατομμύρια χρήστες και έπονται οι ΗΠΑ με 68,1 εκατομμύρια χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής.

Στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους χρήστες της εφαρμογής WhatsApp, για το 2019, ακολουθούν η Ινδονησία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Όσον αφορά τη διείσδυση των χρηστών WhatsApp μεταξύ των κατόχων smartphone, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ινδία αποτελούν τις τρεις πρώτες αγορές, καθώς το 90% των χρηστών smartphone σε κάθε χώρα αναμένεται να χρησιμοποιεί το WhatsApp φέτος.

Σύμφωνα με την ανάλυση του eMarketer, η χρήση μιας εφαρμογής messaging, όπως για παράδειγμα το WhatsApp, δεν αποκλείει τη χρήση και μιας δεύτερης όπως το messenger του Facebook, καθώς οι δύο εφαρμογές δεν αλληλοαποκλείονται. Για την ακρίβεια, τέσσερις από τις δέκα πρώτες χώρες στη διείσδυση χρηστών του WhatsApp στους χρήστες smartphone το 2019 - η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό και η Ιταλία - συγκαταλέγονται και στις δέκα πρώτες χώρες, όσον αφορά στη διείσδυση του Messenger.