Έρευνες - Μελέτες

Επιδεινώθηκε το κλίμα στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής

technolo728

Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού το Μάιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο κινήθηκε καθοδικά σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, αλλά βρέθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 87,1 μονάδες (από 98,6 μονάδες τον Απρίλιο, κινούμενος σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2018 - 79,9 μονάδες ). Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Μάιο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στον κλάδο αποδυναμώθηκαν, χάνοντας 15 μονάδες και διαμορφώθηκαν στις -7 μονάδες. Το δε ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε κατά 6 μονάδες στις +2 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών κινήθηκε πτωτικά το Μάιο έναντι του Απριλίου, αλλά ενισχύθηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτεραΣτις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε έντονη κάμψη στον σχετικό δείκτη στις +20 (από +43) μονάδες, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου το ισοζύγιο μειώνεται αισθητά (+13 μονάδες από +28 μονάδες τον περασμένο μήνα), με τις προβλέψεις για τις τιμές να αποκλιμακώνονται (4 από -5 μονάδες ο δείκτης).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 40% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 23% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 20% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Η εικόνα στην Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο ενισχύθηκε οριακά στην Ευρωζώνη (κατά 1,2 μονάδες) και βρέθηκε στις 105,1 μονάδες, ενώ αντίστοιχα αμετάβλητος παρέμεινε στην Ε.Ε. (κατά +0,2 μονάδες, στις 103,8 μονάδες). Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ανέκαμψε έντονα στη Γαλλία (+4,0), ηπιότερα στην Ιταλία (+1,7) και στην Ισπανία (+1,3) και οριακά στη Γερμανία (+0,4), ενώ κάμψη παρουσιάζεται μόνο στην Ολλανδία (- 1,3). Στην Ε.Ε., η σταθερότητα των προσδοκιών προκύπτει, κυρίως, ως αποτέλεσμα της αισθητής επιδείνωσης του δείκτη στη Μεγάλη Βρετανία (-4,8), η οποία αντισταθμίστηκε, ωστόσο, από το σταθερό κλίμα στην Πολωνία (+0,0).

Ελληνικές επιδόσεις
Ενισχύθηκε οριακά ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 100,8 μονάδες (από 100,3 μονάδες τον Απρίλιο), επίδοση, ωστόσο, που κινείται χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής (103,6 μονάδες).

Στις επιχειρηματικές προσδοκίες, οι τάσεις στους επιμέρους κλάδους είναι μεικτές, με ήπια βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες και επιδείνωση στις Κατασκευές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Αν και η ενίσχυση αυτή είναι σχετικά μικρής έκτασης, φέρνει το σχετικό δείκτη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2009.