Έρευνες - Μελέτες

Σημείο ισορροπίας αναζητά η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ

laptopfinger

Σημάδια σταθεροποίησης εκπέμπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), με τις πωλήσεις συσκευών για επαγγελματική χρήση να είναι αυτές που ωθούν τον κλάδο σε σημείο ισορροπίας. Βέβαια και το 1ο τρίμηνο του 2019, οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή συνέχισαν να μειώνονται, ωστόσο, με σαφώς βραδύτερο ρυθμό. Η παραδοσιακή αγορά PCs (επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί και desktops) στην EMEA περιορίστηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 2,7%, με τις πωλήσεις να κατέρχονται στα 17 εκατ. μονάδες.

Το 1ο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις υποχώρησαν - για δεύτερο συνεχές τρίμηνο - αλλά με σαφώς βραδύτερο ρυθμό

Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), ο εμπορικός τομέας παρουσίασε υγιή ανάπτυξη 6%, ενώ ο τομέας των συσκευών για ιδιωτική χρήση υπέστη σημαντική πτώση της τάξης του 12,6% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις τόσο των επιτραπέζιων, όσο και των φορητών υπολογιστών, να μειώνονται με διψήφιο ποσοστό. Από τις επιμέρους αγορές της ΕΜΕΑ, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών σημείωσαν το 1ο τρίμηνο του έτους συνολική αύξηση 2,8% στη Δυτική Ευρώπη, με την πτώση στην αγορά των συσκευών για ιδιωτική χρήση (8,9%) να αντισταθμίζεται από την ισχυρή ανάπτυξη στον επαγγελματικό τομέα (10,7%).


Στο μεταξύ, η παραδοσιακή αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις από τις προβλεπόμενες, αν και η μείωση των πωλήσεων τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν της τάξης του 12%. Και οι δύο γεωγραφικές ζώνες (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και Μέση Ανατολή και Αφρική) σημείωσαν διψήφια πτώση, με τη δεύτερη, ωστόσο, να πετυχαίνει καλύτερη επίδοση από την πρώτη.

Οι κατασκευαστές
Η συγκέντρωση της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών συνεχίστηκε και το 1ο τρίμηνο του 2019, με το μερίδιο των κορυφαίων τριών κατασκευαστών να αυξάνεται σε 68,3% έναντι 65,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Η HP Inc. διατήρησε την πρώτη θέση στην περιοχή της EMEA, με μερίδιο αγοράς 28,9%. Η Lenovo (συμπεριλαμβανομένης της Fujitsu) κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πετυχαίνοντας μερίδιο αγοράς 24,5% (αύξηση 1,2% σε ετήσια βάση), ενώ η Dell Inc. εξασφάλισε τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 14,9% (αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση). Στην τέταρτη θέση των κορυφαίων κατασκευαστών για την περιοχή της ΕΜΕΑ παρέμεινε το εξεταζόμενο διάστημα η Acer με μερίδιο αγοράς 7% (μείωση 0,9% σε ετήσια βάση), ενώ η ASUS κατέλαβε την πέμπτη θέση με μερίδιο 6,5% (μειωμένο κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα).