Έρευνες - Μελέτες

Σε πτώση οι πωλήσεις εκτυπωτών στη Δυτική Ευρώπη

printing1

Στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα θα βρεθεί, κατά το 2018, η αγορά εκτυπωτών και πολυμηχανημάτων (MFP) στη Δυτική Ευρώπη. Ήδη, το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις στην περιοχή κινήθηκαν πτωτικά στη Δυτική Ευρώπη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε κατά 6,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 4,8 εκατ. μονάδες, επίδοση πολύ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία τους το εξεταζόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), η αρνητική πορεία της δυτικοευρωπαϊκής αγοράς εκτυπωτών συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εξέλιξη των πωλήσεων στην κατηγορία των inkjet συσκευών σχεδόν σε όλες τις επιμέρους χώρες της περιοχής. Ως θετικό στοιχείο της αγοράς, κατά το 3ο τρίμηνο του 2018, εκλαμβάνεται από τους αναλυτές η πολύ μικρότερη ποσοστιαία μείωση, που υπέστη ο κλάδος σε επίπεδο αξίας.

Μειώθηκαν κατά 6,7% σε όγκο και κατά 2,1% σε αξία το 3ο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτεραΣυγκεκριμένα, το εν λόγω διάστημα οι πωλήσεις εκτυπωτών και MFP περιορίστηκαν σε αξία κατά 2,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η αγορά συνέχισε τη μετάβαση σε συσκευές υψηλότερης ταχύτητας και συσκευές A3 χρώματος. Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, η κατηγορία των λέιζερ εκτυπωτών αποδείχτηκε πιο ανθεκτική, καταγράφοντας μικρότερη πτώση απ’ ό, τι αναμενόταν, καθώς υποχώρησαν μόνο κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2017. Αντίθετα, οι πωλήσεις inkjet εκτυπωτών υποχώρησαν σημαντικά σε επίπεδο όγκου πωλήσεων καταγράφοντας μείωση 9%, αν και τα έσοδα μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό. Οι περισσότεροι κατασκευαστές εμφανίζουν χαμηλότερες πωλήσεις συσκευών inkjet, καθώς λιγότεροι οικιακοί χρήστες χρειάζονται συσκευές εκτυπωτή, ενώ και οι πωλήσεις για επαγγελματική χρήση ήταν, επίσης, μειωμένες. 

Συνολική πτώση
“Η αγορά εκτυπωτών και πολυμηχανημάτων  θα κινηθεί πτωτικά για το σύνολο του 2018, καθώς η οικονομία μεταβαίνει σταδιακά στην εποχή της ψηφιακής εκτύπωσης. Ωστόσο, η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης παραμένει μια σημαντική ευκαιρία για πολλούς κατασκευαστές, καθώς η εκτύπωση παραμένει ένας κομβικός τομέας για πολλές επιχειρήσεις”, σχολιάζει η IDC. 

Μεγάλες αγορές
Οι τρεις μεγαλύτερες αγορές της Δυτικής Ευρώπης για τους εκτυπωτές και τα MFP παρέμειναν - και το 3ο τρίμηνο - αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες κινήθηκαν και οι τρεις πτωτικά. Η μεγαλύτερη αγορά στη Δυτική Ευρώπη για τον κλάδο, η γερμανική, “είδε” το 3ο τρίμηνο του 2018 πωλήσεις μειωμένες μειώθηκε κατά 5,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ο όγκος των πωλήσεων κατήλθε στα 1,2 εκατ. μονάδες. Σημαντική πτώση κατά 15,2% εμφάνισαν το εξεταζόμενο διάστημα και οι πωλήσεις στη γαλλική αγορά, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 878.000 τεμαχίων. Καθώς τα περισσότερα επιμέρους τμήματα της αγοράς κατέγραψαν μείωση πωλήσεων, υπήρχαν λίγες περιοχές ανάπτυξης, όπως οι πωλήσεις έγχρωμων πολυλειτουργικών συσκευών A4, που πέτυχαν διψήφια άνοδο.

Στη Μεγάλη Βρετανία, οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 1,4% το 3ο τρίμηνο, διαμορφούμενες σε 894.000 μονάδες, με τη βρετανική αγορά, πάντως, να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες χώρες της περιοχής.