Έρευνες - Μελέτες

H Γαλλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις προτιμήσεις του ελληνικου twitter

francewc

Πρωταθλήτρια και στο ελληνικό twitter αναδείχθηκε η εθνικη ομάδα της Γαλλίας, με ποσοστό 52,6% να συμπαθεί την ομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κροατία ήταν 44,3%. Οι χρήστες εκφέρονται αρνητικά σε πολύ μικρά ποσοστά τόσο για τη Γαλλία, όσο και για τη Κροατία σε ποσοστό 6,7% και 5,8% αντίστοιχα. Επίσης, η Κροατία ως αουτσάιντερ και μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης έχει κάνει μεγάλη εντύπωση και στο ελληνικό twitter.  την ημέρα του τελικού οι προτιμήσεις των Ελλήνων παρέμειναν οι ίδιες, αλλά η εξέλιξη του αγώνα οδήγησε σε μεταβολή των τιτιβισμάτων.  Σε σύνολο περίπου 10.000 tweets πριν, κατά της διάρκεια καθώς και μετά τον αγώνα, τα σημαντικότερα hashtags ήταν το #wc18gr, #fracro και το #worldcupfinal ενώ οι προτιμήσεις των χρηστών αναφορικά με τα πρόσωπα είναι ο 19χρονος αστέρας της Γαλλίας #mbappe, o #lovren λόγω της φάσης του τραυματισμού του, που κατέληξε σε γκολ για τους Γάλλους όσο και οι #PussyRiot λόγω της εισβολής των μελών τους στο γήπεδο, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στην Ρωσία του Πούτιν.

Οnline έρευνα για τις προτιμήσεις των Ελλήνων και ξένων φιλάθλων κατά τη διάρκεια του τελικού του ΜουντιάλΤα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα μέτρησης των εντυπώσεων και των προτιμήσεων των Ελλήνων και ξένων φιλάθλων, κατά τη διάρκεια των ημιτελικών και του τελικού του Μουντιάλ. Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία infiLab GmbH, με βασικό αντικείμενο τις αναλύσεις μεγάλων δεδομένων της.

Η έρευνα βασίζεται στην ανάλυση συναισθήματος, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη με ειδικούς αλγόριθμους που παρακολουθούν και μετρούν τη συναισθηματική φόρτιση λέξεων και φράσεων στα social media.

Συζητήσεις
Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι, στις εκτός αθλητικού πλαισίου συζητήσεις, οι χρήστες ασχολήθηκαν κυρίως με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και τους πανηγυρισμούς του, την ομπρέλα του προέδρου Πούτιν, που ήταν ο μόνος που δεν βρέχονταν κατά τη διάρκεια της απονομής, καθώς και με τον ίδιο τον Πούτιν. 

Αρκετά τιτιβίσματα, που ήταν σχετικά με την Κροατία, περιείχαν έντονο πολιτικό περιεχόμενο ενώ τα αντίστοιχα της Γαλλίας ήταν εστιασμένα στο ποδόσφαιρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός  ότι το κοινό αντέδρασε πολύ περισσότερο στα δύο πρώτα goals. Η χρονική στιγμή του πρώτου γκολ της Γαλλίας καθώς και του δεύτερου της Κροατίας, προκάλεσαν τα περισσότερα σχόλια των χρηστών, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι τα τελευταία διαδικαστικά λεπτά ήταν αδιάφορα στο κοινό.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι πριν από τον αγώνα το ενδιαφέρον των χρηστών, μερικές ώρες πριν το παιχνίδι, ήταν πολύ πιο έντονο σε σύγκριση με αυτό κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.