Έρευνες - Μελέτες

Ανοδικά κινήθηκαν τα wearables το πρώτο τρίμηνο του 2018

wearables-e1497292526108

Αυξημένες κατά 35% ήταν οι πωλήσεις wearables, παγκοσμίως, το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στη διεθνή αγορά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 20,5 εκατ. συσκευές wearables, με τις πωλήσεις να καθοδηγούν, κατά κύριο λόγο, οι συσκευές που σχετίζονται με την παρακολούθηση της υγείας. Πάντως, ο πρωταγωνιστής της αγοράς ήταν τα smartwatches, με τις πωλήσεις τους να αντιπροσωπεύουν ποσοστό 80% των συνολικών εσόδων της αγοράς των wearables από 74% το πρώτο τρίμηνο του 2017. Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, τα smartwatches αποτελούσαν το 43% των συσκευών wearables, που διατέθηκαν διεθνώς το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ το υπόλοιπο 57% αφορούσε σε πωλήσεις “έξυπνων” bands.

Κατά 35% αυξήθηκαν οι πωλήσεις wearables, με τις Apple και Xiaomi να κυριαρχούν στην αγοράΣύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Canalys για το πρώτο τρίμηνο του 2018, η Apple αναδείχθηκε ο κορυφαίος κατασκευαστής της αγοράς με πωλήσεις 3,8 εκατ. Apple Watches. Η Xiaomi, από την πλευρά της, ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής με πωλήσεις 3,7 εκατ. συσκευών, με το προϊόν της κινέζικης εταιρείας “Mi Bands” να αντιπροσωπεύει το 90% των συνολικών αποστολών της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.


Οι κατασκευαστές
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, συνδυαστικά Apple και Xiaomi, διέθεσαν στην παγκόσμια αγορά ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 των συνολικών συσκευών wearables. Αμφότερες οι δύο επιχειρήσεις πέτυχαν μερίδιο της τάξης του 18% της παγκόσμιας αγοράς wearable συσκευών κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Fitbit, Garmin και Huawei, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν στην παγκόσμια αγορά ένα σύνθετο portfolio προϊόντων wearables, κατέλαβαν επίσης μια θέση μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών το εξεταζόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Canalys, οι πωλήσεις συσκευών “Apple Watch” -τις μόνες στην κατηγορία των wearables, που διαθέτει στην παγκόσμια αγορά η αμερικάνικη εταιρεία, σταθεροποιήθηκαν μετά από ένα τρίμηνο-ρεκόρ: “το 'κλειδί' για την επιτυχία της Apple και την τελευταία σειρά 'Apple Watch Series 3' είναι ο αριθμός των ρολογιών με δυνατότητα LTE που διέθεσε στην αγορά” σχολιάζει η Canalys. Μάλιστα, επισημαίνουν την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς απουσιάζει ένα παρόμοιο προϊόν σε οικοσύστημα Android.

Στο μεταξύ, η Garmin ήταν -το πρώτο τρίμηνο του 2018- ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής “έξυπνων” ρολογιών, μετά από την Apple, με 1 εκατομμύριο smartwatches. “Η μετάβαση της Garmin σε 'έξυπνες' τεχνολογίες είναι γρήγορη, με την εταιρεία να φέρνει τις απαιτούμενες βελτιώσεις στα προϊόντα της, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, όπως το Garmin Pay, αλλά και την ενσωμάτωση της δυνατότητας αποθήκευσης μουσικής στο πιο πρόσφατο 'Forerunner 645'” σημειώνει η Canalys.