Νέα

Σε ερευνητικό hub για την ευρύτερη περιοχή επιδιώκει να εξελιχθεί η Γαλλία

eiffel-towerpeople

Το δικό τους “φορολογικό παράδεισο” βρίσκουν στη Γαλλία πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική Microsoft και η κινεζική Huawei. Οι πολυεθνικές της τεχνολογίας σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τα φορολογικά πλεονεκτήματα της γαλλικής αγοράς, με τη Γαλλία να καταλαμβάνει περίοπτη θέση στο χάρτη με τις φιλικές, προς τις επενδύσεις σε R&D, χώρες. Δημοσίευμα του Bloomberg αποδίδει στη Γαλλία τα χαρακτηριστικά “φορολογικού παραδείσου” όσον αφορά στα κίνητρα, που παρέχει σε πολυεθνικές της Τεχνολογίας, προκειμένου να επενδύσουν στη γαλλική αγορά.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επενδύσεις σε R&D προσελκύουν το πολυεθνικό ενδιαφέρονΣύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, που παρείχε - μόνο φέτος - η Γαλλία σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία στόχευαν στους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, έφτασαν τα €5,6 δις. Από τα στοιχεία, που επικαλείται το Bloomberg, προκύπτει, εξάλλου, ότι περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις από κλάδους υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτός της βιοτεχνολογίας, της “έξυπνης” ενέργειας και του gaming, έχουν ήδη ανακαλύψει τα συγκεκριμένα φορολογικά πλεονεκτήματα, κάνοντας χρήση των διευκολύνσεων για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, με τη μέση φορολογική ελάφρυνση να τοποθετείται στα €323.500.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση, σε συνδυασμό με το υψηλής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό, έχουν μετατρέψει τη γαλλική αγορά ως το πραγματικό “βάζο με μέλι” για τις εταιρείες τεχνολογίας. Με τη στρατηγική αυτή, αφενός η γαλλική οικονομία ενισχύεται από την ψήφο εμπιστοσύνης των πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας και αφετέρου καταφέρνει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), συγκρατώντας το επιστημονικό δυναμική της εντός συνόρων.

Περί φορολογίας
Το δημοσίευμα επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Γαλλία τείνει να εξελιχθεί σε “ευρωπαϊκό τεχνολογικό κόμβο”, παρά το γεγονός ότι, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία το ποσοστό της εταιρικής φορολόγησης είναι ακόμη πιο χαμηλό, αφού βρίσκεται στο 12,5%, έναντι 33,3% στη Γαλλία. Το σκεπτικό της γαλλικής πλευράς, όπως το αποτυπώνει το δημοσίευμα του, είναι ότι η Γαλλία δεν φιλοδοξεί να προσελκύσει εταιρείες, όπως οι Google Inc και Apple, ώστε να μεταφέρουν σε γαλλικό έδαφος τiς έδρες τους, αφού προεξοφλεί ότι η Ιρλανδία θα παραμείνει ελκυστική σε αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο, “ποντάρει” στις επιχειρήσεις έρευνας και ανάπτυξης, θέλοντας να μετατραπεί, στην ουσία, σε ένα ερευνητικό hub για την ευρύτερη περιοχή. Όπως αναφέρει το Bloomberg, φιλοδοξία της Γαλλίας είναι να κατοχυρώσει για τον εαυτό της αυτόν τον ρόλο, όπως - για παράδειγμα - η Μεγάλη Βρετανία θεωρείται ηγέτιδα στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και η Γερμανία στον κατασκευαστικό - μεταποιητικό.

Η Γαλλία διαθέτει, σήμερα, περί τους 276.400 επιστήμονες, μαθηματικούς και απόφοιτους ΤΠΕ, σύμφωνα με τη Eurostat, γεγονός που της αποδίδει την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο τομέα, πίσω από τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ