Νέα

Την πολιτική ευθύνη για το tax ruling στο Λουξεμβούργο ανέλαβε ο Jean-Claude Juncker

primer-ministro-jean-claude-juncker

Την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές (tax ruling), που - εικάζεται ότι - ακολουθεί η πατρίδα του, το Λουξεμβούργο, ανέλαβε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Το θέμα των - υπό διερεύνηση - κρυφών συμφωνιών, που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο, βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου του κ. Juncker. Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά από τις σχετικές αποκαλύψεις, αν και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, δίνοντας απαντήσεις για τις επίμαχες φορολογικές συμφωνίες με τους πολυεθνικούς κολοσσούς, απέδωσε το όλο θέμα στην απουσία φορολογικής εναρμόνισης.

Τι δείχνει νέα μελέτη για τις φορολογικές διευκολύνσεις που παρέχουν σε χώρες μέλη της ΕΕ Ο Jean-Claude Juncker παραδέχτηκε ότι οι πρακτικές της χώρας του, κατά το παρελθόν, μπορεί να ήταν νόμιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους κώδικες της ηθικής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρακτική του λεγόμενου "Tax Ruling", που επιτρέπει σε μία επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μία χώρα, εφαρμόζεται σε 22 κράτη - μέλη της Ε.Ε. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται “ευρωπαϊκή απάντηση” στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και γι' αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν με την πρόταση της Επιτροπής για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι οι αρμόδιες Αρχές Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διερευνούν τη φορολογική συμπεριφορά μεγάλων πολυεθνικών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Σε βάθος έρευνα διενεργείται για την Amazon και τη φορολογική τακτική της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο. Η έρευνα έχει ως αντικείμενο το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι οι κανόνες περί κρατικής στήριξης της εταιρείας.

Το tax ruling
Το Λουξεμβούργο έχει βρεθεί, από καιρό, στο στόχαστρο των Κοινοτικών Αρχών για τις φορολογικές συμφωνίες, που προσφέρθηκαν σε πολυεθνικές. Στόχος είναι, μέσω της έρευνας, να εξακριβωθεί εάν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στη χώρα συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση, γεγονός που - εφόσον επιβεβαιωθεί - μπορεί να οδηγήσει σε αίτημα για ανάκτηση τους.

Το θέμα δεν αγγίζει μόνο το Λουξεμβούργο, αφού η Επιτροπή ερευνά την ύπαρξη αντίστοιχων συμφωνιών με πολυεθνικές στην Ιρλανδία (Apple), την Ολλανδία (Starbucks) και το Λουξεμβούργο (Fiat Finance and Trade). Πρόσφατα, η Επιτροπή έθεσε στο μικροσκόπιό της τη φορολογική συμπεριφορά μιας άλλης αμερικανικής πολυεθνικής, της Apple, στην Ιρλανδία, ξεκινώντας έρευνα, προκειμένου να διακριβώσει εάν η πολυεθνική καταβάλλει τους φόρους που της αναλογούν επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ο κύριος Juncker τόνισε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο είναι ανεξάρτητες, και πρόσθεσε: “Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου. Ο βασικός υπαίτιος για τις πρακτικές φοροαποφυγής, όμως, είναι η απουσία φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη”.

Εξηγώντας το τελευταίο, πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα. “Εάν δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη… τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα”, σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Νέα έρευνα
Στο μεταξύ, νέα έρευνα, που δημοσιοποίησε το European Network on Debt and Development (Eurodad) -ένας συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων - δίνει μια εικόνα για τις φορολογικές διευκολύνσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Εκτός από το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, που βρίσκονται, ήδη, υπό την έρευνα της Επιτροπής, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία, σύμφωνα με την έρευνα, ακολουθούν στη λίστα των χωρών, που εφαρμόζουν αντίστοιχες φορολογικές πολιτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ