Νέα

Η ψηφιακή οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Κίνα

digital_economy_mobile

Κομβική θέση στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου των ηγετών της ομάδας των χωρών της G20 κατείχε η καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία και η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0), που συνδέεται με την οικονομία του Διαδικτύου. Άλλωστε, το ίδιο το θέμα της φετινής Συνόδου Κορυφής, “Πορεία προς μια καινοτόμο, ενισχυμένη, διασυνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια οικονομία”, συνδεόταν στενά με το χώρο της ψηφιακής οικονομίας.

Εισήγηση για τη δημιουργία μιας ενιαίας διεθνούς πλατφόρμας για το ηλεκτρονικό εμπόριο δέχθηκε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της G20 στην πόλη Hangzhou της ΚίναςΥπό αυτό στο σκεπτικό, οι ηγέτες των χωρών της G20, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Hangzhou της Κίνας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου, συμφώνησαν ότι η τόνωση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων θα πρέπει να παραμείνουν στην κορυφή του θεματολογίου της G20. 

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το λεγόμενο B20, η Σύνοδος Κορυφής των επιχειρηματικών ηγετών των μελών της G20, συγκεντρώνοντας τους επικεφαλής 1.000 επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες εισηγήθηκαν προς την ομάδα των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, τη λήψη μέτρων για την άρση των εμποδίων και την τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, τα μέλη του B20 εισηγήθηκαν προς τη Σύνοδο Κορυφής της G20 τη δημιουργία μιας ενιαίας διεθνούς πλατφόρμας για το ηλεκτρονικό εμπόριο (electronic world trade platform - eWTP).

Στόχος είναι, μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι κανονισμοί λειτουργίας του e-commerce σε ενιαία διεθνή βάση. “Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε ένα σαφές πλαίσιο σχετικά με τους Κανονισμούς που το διέπουν σε διεθνές επίπεδο”, είναι το σκεπτικό της ομάδας Β20. 

Η Ευρώπη
Στο ρόλο και τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας επικεντρώθηκε - μεταξύ των άλλων - και η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στη Σύνοδο Κορυφής. Σε κοινή επιστολή τους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, που εκπροσώπησαν την Ε.Ε. στη Σύνοδο, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα του τομέα της ψηφιακής οικονομίας. “Είναι καιρός να ξεκινήσουν συζητήσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σε νέα θέματα, όπως το ψηφιακό εμπόριο, οι επενδύσεις ή η επιβολή περιορισμών επί των εξαγωγών”, αναφέρουν οι δύο πρόεδροι στην επιστολή τους. 

Καινοτομία
Συνολικά, η Σύνοδος Κορυφής επικεντρώθηκε σε ένα φάσμα θεμάτων για την παγκόσμια οικονομία, στα οποία περιλαμβάνονται: ο συντονισμός της μακροοικονομικής πολιτικής, η βασισμένη στην καινοτομία ανάπτυξη, η αποτελεσματικότερη παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διακυβέρνηση, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η ανάπτυξη για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ