Νέα

Η ψηφιακή ατζέντα προτεραιότητα της νέας Επιτροπής

europedigital

Το στίγμα των προθέσεων της νέας Επιτροπής, να μην αφήσει την ψηφιακή ευκαιρία της Ευρώπης να πάει χαμένη, έδωσε ο επικεφαλής της, πρόεδρος, κ. Jean-Claude Juncker. Στην τοποθέτηση του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για το Σώμα των Επιτρόπων, ο κ. Juncker αναγόρευσε την ψηφιακή στρατηγική στις βασικές προτεραιότητες του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Αναφερόμενος στις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα αναλάβει η Επιτροπή, ο επικεφαλής του Σώματος τόνισε: “Κάθε ημέρα η Ευρώπη χάνει από τη μη αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων της τεράστιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς μας. Οι θέσεις εργασίας, που θα έπρεπε να υπάρχουν, δεν δημιουργούνται. Οι ιδέες - το DNA της οικονομίας της Ευρώπης! - δεν υλοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε. Ας αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση προς το καλύτερο”.

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος, Jean-Claude JunckerΟι δηλώσεις Juncker εκλαμβάνονται ως μια - έμμεση πλην σαφής - δέσμευση για προώθηση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων, που σχετίζονται με την ενιαία ψηφιακή αγορά. Άλλωστε, ο ίδιος, ήδη, από την παρουσίαση των προτάσεών του για το νέο Σώμα των Επιτρόπων είχε σχολιάσει ότι η επίτευξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς θα μπορούσε να δημιουργήσει, για την Ευρώπη, πρόσθετη ανάπτυξη της τάξης των €250 δις, παράγοντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ειδικά μεταξύ των νέων.

Το “βάρος” των μεταρρυθμίσεων θα κληθούν να σηκώσουν δύο πρόσωπα της νέας Επιτροπής, τα οποία -μετά και από το “πράσινο φως” του Κοινοβουλίου στη νέα σύνθεση - θα αντικαταστήσουν την αντιπρόεδρο και αρμόδια Επίτροπο για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κυρία Neelie Kroes.

Τα νέα πρόσωπα
Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα μοιραστεί ανάμεσα στο νέο Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γερμανό, Guenther Oettinger (πρώην Επίτροπο Ενέργειας) και στον αντιπρόεδρο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά,  τον 58χρονο πρώην Εσθονό πρωθυπουργό, Andrus Ansip.

Ο Ansip θα “τρέξει” θέματα, που σχετίζονται με την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και με την προστασία των δεδομένων, με τη διαχείριση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος. Μάλιστα, κατά την ακρόασή του στο Κοινοβούλιο, εμφανίστηκε αρκετά “σκληροπυρηνικός” σε θέματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Η ατζέντα των Ansip και Oettinger περιλαμβάνει - σε συνεργασία πάντοτε με τους συναρμόδιους Επιτρόπους - και το θέμα της ουδετερότητας του Διαδικτύου.

Ο νέος Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, στο διάστημα από την πρότασή Juncker για την ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου μέχρι σήμερα, έχει αναφερθεί σε θέματα, που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και με τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. Για παράδειγμα, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει, για παράδειγμα, ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν οι μηχανές αναζήτησης είναι ουδέτερες και αντικειμενικές.

Ο ίδιος θα επικεντρωθεί σε θέματα ανάπτυξης ευρυζωνικών και άλλων βασικών υποδομών στην Ευρώπη, καθώς και με τις προτάσεις για την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ε.Ε.

Στο έργο των δύο ανδρών θα συνδράμει και η νέα Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, κυρία Margrethe Vestager, η οποία θα παρακολουθεί στενά τους παρόχους και τη δράση τους, επί ευρωπαϊκού εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ