Νέα

Ειδική ομάδα της ΕTΕπ στην Ελλάδα για το “πακέτο Γιουνκέρ”

junker1

Ειδική ομάδα, αποτελούμενη από 30 εμπειρογνώμονες, συνιστά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκειμένου να επισπευσθεί τη διαδικασία απορρόφησης του αναπτυξιακού “πακέτου Γιούνκερ”. Η ειδική ομάδα θα συνδράμει, παρέχοντας εξειδικευμένη βοήθεια στους ενδιαφερόμενους, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα μέγιστα τις επενδυτικές ευκαιρίες του χρηματοδοτικού πακέτου, το οποίο, μαζί με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορεί να ανέλθει στα €315 δις.

Η Ελλάδα ευελπιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου να υποβάλει τα πρώτα 25 “ώριμα” έργα προς χρηματοδότηση μέσω του “πακέτου Γιουνκέρ”Όπως σχολίασε, χθες, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, “η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται το “πακέτο Γιούνκερ”, πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την άμεση επαφή της χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων απευθείας στην Τράπεζα”. Πρόσθεσε δε ότι “μαζί με την EBRD και με άλλους, παράλληλους χρηματοδοτικούς φορείς, φτιάχνεται ένα φάσμα επιλογών, το οποίο μπορεί να φανεί πάρα πολύ χρήσιμο στην κινητοποίηση των εγχώριων παραγωγικών και επενδυτικών δυνάμεων, προκειμένου να αξιοποιηθεί το πακέτο”.

Όσον αφορά την προετοιμασία της χώρας για τη διεκδίκηση κονδυλίων από το “πακέτο Γιουνκέρ”, ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι έχει ζητηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν - μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου - προτάσεις έργων, ώστε η χώρα να είναι σε θέση στα τέλη Μαρτίου να αναρτήσει στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων - που έχει ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο της νέας αναπτυξιακής ατζέντας της Ε.Ε. - τα είκοσι πέντε έργα, που βρίσκονται σε πιο ώριμο στάδιο και έχουν πιθανότητα να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. έχει προτείνει σε κάθε κράτος - μέλος να καταχωρίσει περίπου είκοσι πέντε έργα Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, ώστε να δημιουργηθεί μια πρωταρχική βάση δεδομένων επενδυτικών δράσεων, προκειμένου η Πύλη να προσελκύσει στη συνέχεια το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι θα αναλάβουν να συνδράμουν σε αυτά τα έργα. Η έναρξη λειτουργίας της προβλέπεται να γίνει το 1ο τρίμηνο του 2016.

Κινητικότητα
Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε το euractive, στην κορυφή της λίστας των χωρών, που έχουν εκμεταλλευτεί το “πακέτο Γιουνκέρ”, βρίσκεται η Γαλλία, με 8 μεγάλα έργα υποδομών, ύψους €1,2 δις, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν  έως και 17.000 θέσεις εργασίας.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, προωθεί την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη χώρα. Το έργο έχει συνολικό κόστος €160 εκατ. και αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 60 μόνιμες θέσεις εργασίας.  Άλλες χώρες, που έχουν εκμεταλλευθεί  το “πακέτο Γιουνκέρ”, είναι η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Πολωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ