Νέα

Σε σταθερή τηλεφωνία - Ίντερνετ οι περισσότερες καταγγελίες των καταναλωτών

communications

Στις τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα τον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας και του Ίντερνετ, συνεχίζει να επικεντρώνεται ο μεγάλος όγκος των καταγγελιών των Ελλήνων καταναλωτών προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Από τις αρχές του 2015 και μέχρι τον Οκτώβριο, ο Τομέας Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της ανεξάρτητης Αρχής διαχειρίστηκε 6.177 γραπτά αιτήματα - καταγγελίες πολιτών για θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, υποβλήθηκαν 6.177 αιτήματα - καταγγελίες πολιτών για θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιώνΕξ αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα 5.923 καταγγελίες αφορούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με το μεγαλύτερο όγκο μεταξύ αυτών, 4.044 καταγγελίες, να σχετίζεται με προβλήματα στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και παροχής σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ, οι υπόλοιπες καταγγελίες καταναλωτών, που υποβλήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015, σχετίζονταν με προβλήματα στην κινητή τηλεφωνία και το mobile Ίντερνετ (1.039 αναφορές). Στη λίστα των υπηρεσιών, που, κατά κύριο λόγο, προκάλεσαν τις καταγγελίες των καταναλωτών κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ακολουθούν οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (222 καταγγελίες), το Φάσμα ραδιοσυχνοτήτων (κεραίες) με 130 αναφορές και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες (124 καταγγελίες).

Επιπλέον, υπεβλήθησαν 408 αιτήματα για επανεξέταση καταγγελιών, καθώς και 210 αιτήσεις για γενική ενημέρωση.

Να σημειωθεί ότι, από τον Ιανουάριο του 2015, έχει τεθεί σε λειτουργία το “ΕΡΜΗΣ”, το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης καταγγελιών της ΕΕΤΤ, που βελτιώνει και επιταχύνει την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, που απευθύνονται στην Αρχή.

Συστάσεις
Η ΕΕΤΤ έχει απευθύνει, κατά καιρούς, συστάσεις προς τους καταναλωτές, ώστε αφενός να επιλέγουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και αφετέρου να προστατεύονται από ανεπιθύμητες χρεώσεις. Η ρυθμιστική Αρχή συνιστά στους καταναλωτές να ενημερώνονται αναλυτικά για το κόστος, το περιεχόμενο και την ποιότητα των υπηρεσιών του οικονομικού προγράμματος που επιλέγουν. Επίσης, να επιδεικνύουν προσοχή, όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να έχουν πρόσβαση στο Internet και ιδίως, όταν κάνουν χρήση υπηρεσιών αυξημένης χρέωσης (πολυμεσικές υπηρεσίες).

Να σημειωθεί ότι ΕΕΤΤ και Συνήγορος του Καταναλωτή συνεργάζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που απασχολούν μεγάλο αριθμό καταναλωτών στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών. Τα βασικά θέματα, που σύμφωνα με τις δύο Αρχές χρήζουν κοινής αντιμετώπισης αφορούν “ανοιχτά” ζητήματα, όπως η μονομερής τροποποίηση συμβάσεων όσον αφορά τιμολογιακές αλλαγές, ο τρόπος ενημέρωσης των καταναλωτών σε περίπτωση τέτοιας τροποποίησης, οι υπερβολικές χρεώσεις σε περίπτωση υπέρβασης της κατανάλωσης που έχει αγορασθεί με το πρόγραμμα που επέλεξε ο καταναλωτής, οι χρεώσεις περιαγωγής σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ