Νέα

Απορρίπτει η Google τις αιτιάσεις της Επιτροπής για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

googlenew123

Τη δική του απάντηση, στην εν εξελίξει έρευνα των αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού της Ε.Ε., που της καταλογίζουν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης στην Ευρώπη, έδωσε ο αμερικανικός κολοσσός της Google. Στην επίσημη απάντηση της, η κορυφαία αμερικανική εταιρεία στο διαδίκτυο απέρριψε ως “εσφαλμένες” και “αβάσιμες” τις κατηγορίες εναντίον της, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ταξινομεί και εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Στην επίσημη απάντηση της, η Google υπογραμμίζει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες αυξάνουν τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών και προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσειςΘυμίζουμε ότι η Επιτροπή, μετά από πολυετή διερεύνηση του θέματος, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010, κοινοποίησε τις αιτιάσεις της εναντίον της Google, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης.

Η Επιτροπή καταλογίζει στη Google συστηματική ευνοϊκή μεταχείριση της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών στις οικείες σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης. Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι αυτή η συμπεριφορά συνιστά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε., διότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό και βλάπτει τους καταναλωτές.

Από την πλευρά της η εταιρεία, σχολίασε ότι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα από την έρευνα της Επιτροπής “είναι λανθασμένα τόσο από νομικής, όσο και από οικονομική άποψης”.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζητήσεων της Google κατευθύνουν τους χρήστες, κατά προτεραιότητα, σε δικές της υπηρεσίες σε βάρος ανταγωνιστών.

Στον αντίποδα, στην επίσημη απάντησή της, η Google υπογραμμίζει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες αυξάνουν τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών και προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις. Παραθέτει δε μια σειρά επιχειρημάτων, που, σύμφωνα με την εταιρεία, αποδεικνύουν τον αβάσιμο χαρακτήρα των κατηγοριών, ενώ υποβάλλει στοιχεία, τα οποία συνάδουν - όπως τονίζει - υπέρ της εύρυθμης λειτουργίας του ανταγωνισμού στο χώρο της διαδικτυακής αναζήτησης.

Το ιστορικό
Η Επιτροπή, η οποία έχει διευκρινίσει ότι η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας, δια στόματος της Επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα Ανταγωνισμού, κυρίας Margrethe Vestager, έχει δηλώσει ότι, αυτό που προβληματίζει στην περίπτωση της Google, είναι το αθέμιτο πλεονέκτημα που έχει παράσχει η εταιρεία στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών, κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό συμπέρασμα της έρευνας της Επιτροπής, η Google επιφυλάσσει συστηματικά ευνοϊκή μεταχείριση στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών (“Google Shopping”) στις δικές της σελίδες με τα αποτελέσματα γενικής αναζήτησης, για παράδειγμα προβάλλοντας στην οθόνη την υπηρεσία “Google Shopping” σε πιο εξέχουσα θέση.

“Ενδέχεται, επομένως, να εκτρέπει τεχνηέντως την κίνηση από ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών και να περιορίζει τη δυνατότητά τους να ανταγωνίζονται στην αγορά”, αναφέρει η Επιτροπή και εκφράζει την ανησυχία ότι οι χρήστες δεν βλέπουν, κατ’ ανάγκη, τα σχετικότερα αποτελέσματα των αναζητήσεων τους, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών, ενώ καταπνίγει την καινοτομία. Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google, για να δώσει τέλος στη συμπεριφορά αυτή, θα πρέπει να μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών και εκείνες των ανταγωνιστών της.

Διπλό μέτωπο
Η Επιτροπή έχει ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο με τη Google, καθώς έχει ξεκινήσει επίσημα χωριστή έρευνα, αυτή τη φορά για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σχετικά με τη συμπεριφορά της Google όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android.

Η εις βάθος έρευνα της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε., εμποδίζοντας την ανάπτυξη ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων, εφαρμογών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και την πρόσβαση τους στην αγορά, σε βάρος των καταναλωτών και των σχεδιαστών καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, από το 2005, η ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων Android βρίσκεται στα χέρια της Google. Το Android αποτελεί σύστημα ανοικτού πηγαίου κώδικα, υπό την έννοια ότι είναι ελεύθερη η χρήση και η ανάπτυξη του από οποιονδήποτε. Η πλειονότητα των κατασκευαστών έξυπνων κινητών τηλεφώνων και tablets χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Android, σε συνδυασμό με φάσμα εφαρμογών και υπηρεσιών αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Google. Οι κατασκευαστές αυτοί συνάπτουν συμφωνίες με τη Google για να αποκτήσουν το δικαίωμα εγκατάστασης των εφαρμογών της Google στις δικές τους συσκευές Android.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ