Νέα

Διεθνή ερείσματα αποκτούν οι ελληνικές startups - Ο συμβολισμός και η ουσία των επαφών Μέρκελ με νεοφυείς εταιρείες “Made in Greece”

kainotomia2013_293





Ερείσματα στις διεθνείς αγορές, που αποτελούν και το ζωτικό χώρο ανάπτυξης τους, αποκτούν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, που, πλέον, τίθενται με τον πλέον επίσημο τρόπο, στην καρδιά της αναπτυξιακής ατζέντας της κυβέρνησης. Οι συναντήσεις της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με εκπροσώπους 20 ελληνικών startups, πέραν του υψηλότατου συμβολισμού, προσθέτουν μια νέα προοπτική ανάπτυξης για το νεοφυές επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η ίδια η Καγκελάριος στις κατʼ ιδίαν συναντήσεις της, την Παρασκευή, με εκπρόσωπους της ελληνικής startup σκηνής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής στήριξης από γερμανικά venture capitals. 

Πέραν του όποιου πρακτικού αντικρίσματος θα αποκτήσουν στο μέλλον οι δεσμεύσεις Μέρκελ, το βέβαιο είναι ότι η εγχώρια νεοφυής επιχειρηματικότητα παγιώνεται, πλέον, ως ο φέρελπις τομέας της εγχώριας  οικονομικής δραστηριότητας, που μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο για αναστροφή του κλίματος. Οι ελληνικές startups συγκεντρώνουν, το τελευταίο διάστημα, τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας, όχι μόνο με τις οικονομικές τους επιδόσεις - αυτές έχουν αρχίσει, εδώ και καιρό, να μην χρειάζονται τα φώτα της δημοσιότητας – αλλά, κυρίως, αναφορικά με το ρόλο, που μπορούν να διαδραματίσουν για έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Πολύ πρόσφατα είναι τα δημοσιεύματα των New York Times, αλλά και του κορυφαίου περιοδικού Times, τα οποία σε εκτενή άρθρα τους, εγκωμίαζαν τις επιδόσεις των ελληνικών νεοφυών εταιρειών, βλέποντας σε αυτές απόπειρα της Ελλάδας να αλλάξει την οικονομική ατζέντα, επενδύοντας σε ένα νέο και πολλά υποσχόμενο αναπτυξιακό μοντέλο. Πολύ πρόσφατος είναι και ο "εναγκαλισμός" των ευρωπαϊκών θεσμικών Οργάνων, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς τα ελληνικά startups, με την αρμόδια Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κυρία Neelie Kroes, να δηλώνει οπαδός της νεοφυούς ελληνικής επιχειρηματικότητας και να δεσμεύεται για οικονομική ενίσχυσή της μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.  

Επιδόσεις
Πέραν της πρακτικής, αλλά και συμβολικής αξίας των μηνυμάτων στήριξης προς τις ελληνικές startups από ηχηρούς πολιτικούς ή οικονομικούς και θεσμικούς φορείς, οι ίδιες οι εγχώριες νεοφυείς εταιρείες γράφουν ήδη ιστορία στον παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο, πολλές φορές μακριά από τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας.

Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη από την Endeavor Greece, παρατηρείται μεγάλη άνθιση στον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενώ το 2010 ιδρύθηκαν 16 νεοφυείς επιχειρήσεις, ο αριθμός αυτός σχεδόν δεκαπλασιάστηκε το 2013. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση στα κεφάλαια, που επενδύθηκαν σε startups στο διάστημα αυτό. Το 2013, το ύψος της επένδυσης έφτασε τα €42 εκατ., 80 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010, που ήταν μόλις €500.000. Στο σύνολο του 2013, 30 εταιρείες έλαβαν επενδύσεις.

Οι συναντήσεις
Κατά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με επιχειρηματίες προερχόμενους από το οικοσύστημα των ελληνικών startups, οι τελευταίοι μετέφεραν στην Καγκελάριο πρόταση για τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας νέας εταιρικής μορφής, που να αφορά σε επιχειρήσεις τεχνολογίας κατά το πρότυπο της εταιρικής μορφής LLC (limited liability company), που υπάρχει στις ΗΠΑ.

Οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες ζήτησαν από την Καγκελάριο να εξετάσει η Ευρώπη το αμερικανικό μοντέλο λειτουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο παρέχει ευκολότερη χρηματοδότηση, ενώ ζήτησαν περιορισμό της γραφειοκρατίας, χαμηλότερη φορολογία και ευνοϊκότερο ασφαλιστικό καθεστώς.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος στις συναντήσεις που είχε, τόνισε ότι ανάπτυξη των startups, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας. Μιλώντας στο φόρουμ νέων επιχειρηματιών, που διεξήχθη στην Αθήνα την Παρασκευή, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, είπε ωστόσο ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, για να δοθεί ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις. “Επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στις νέες επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο και πιο δύσκολο είναι το πώς μπορώ να έχω πρόσβαση σε κεφάλαιο για να χτίσω την επιχείρησή μου”, είπε η Καγκελάριος.  “Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα, που στα επόμενα βήματα της, στα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία”, σχολίασε, από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας και μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας με προοπτική εξωστρέφειας. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο των startups για τη μετάβαση στη νέα εποχή, την εποχή που όπως τόνισε "η οικονομία δεν θα στηρίζεται μόνο στο κράτος και αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις". Ο ίδιος τόνισε ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνιστούν κόμβο αριστείας και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε χαρακτηριστικά: "Απόδειξη ότι τα καταφέρνουμε είστε εσείς". 

Οι 20 startups
Στο φόρουμ των καινοτόμων επιχειρηματιών συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εξής νεοφυών επιχειρήσεων: Κωνσταντίνος Καζάνης (Ιntale), Θωμάς Δούζης (Εrgon products), Θάνος Κοσμίδης (care across), Ελένη Σταγκουράκη (Daad), Γιώργος Γάτος (Incrediblue), Γιώργος Μπάλας (Arura Foods), Γιώργος Γιαννούλης (Daad), Αλέκανδρος Μέλης (sponsor Boat), Χρήστος Χατζηαποστολάκης (Captainwise), Στέλιος Μπολάνος (Planetek Hellas), Θάνος Παπαγεωργίου (Truck Bird), Ανδρέας Φατούρος (Clio muse), Γιάννης Δοξαράς (Warply), Βασίλης Νικολόπουλος (Intelen), Άνθια βλασσοπούλου (Athens Insiders), Νικόλαος Νάνας (Noowit), Δημήτρης Μέμος (Marine traffic), Γεώργιος Μονοηιούδης (Daad), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Offerial), Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish), Μυρτώ Προβιδά (Daad), Κώστας Μαυροσκότης (Food Wealth), Βασίλης Στοίδης (7Layers), Νίκος Μωραιτάκης (Workable).

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ