Νέα

Η καινοτομία στην υπηρεσία της επίλυσης αστικών προκλήσεων - Συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Mayors Challenge

greece-m



Με έξι υποψηφιότητες συμμετέχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα "Mayors Challenge 2013-2014" (Η Πρόκληση των Δημάρχων) του ιδρύματος Bloomberg Philanthropies. Ο εν εξελίξει διαγωνισμός έχει ως στόχο να δώσει κίνητρα στις ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, που επιλύουν σημαντικές προκλήσεις και βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά και οι Αχαρνές περιλαμβάνονται μεταξύ των 155 ευρωπαϊκών δήμων, που κατέθεσαν δημιουργικές ιδέες για την επίλυση ασφυκτικών αστικών προκλήσεων, με το διαγωνισμό να βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επιλογής των 20 φιναλίστ, που θα διεκδικήσουν €9 εκατ. σε ευέλικτα κεφάλαια. Το 70% των πόλεων ανέπτυξε ιδέες, που αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές ή οικονομικές προκλήσεις, όπως η ανεργία, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η παχυσαρκία και η τρίτη ηλικία, ενώ το υπόλοιπο 30% των πρωτοβουλιών εστιάζει στη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του κράτους.



Βασισμένο στο μοντέλο του πρώτου διαγωνισμού στις Η.Π.Α., το πρόγραμμα Mayors Challenge θα απονείμει το έπαθλο των €5 εκατ. στο μεγάλο νικητή και τέσσερα ακόμα έπαθλα €1 εκατ. έκαστο στις τέσσερις πόλεις, που θα προτείνουν τις πλέον δημιουργικές και εφαρμόσιμες ιδέες.

Οι 155 περιοχές, που συμμετέχουν, προέρχονται από 28 χώρες και εκπροσωπούν περισσότερους από 71 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ενώ μικρές και μεγάλες πόλεις δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Το 49% εξ αυτών αριθμούν 100.000 έως 250.000 κατοίκους, το 28% 250.000 έως 500.000 κατοίκους και το 23% περισσότερους από 500.000 κατοίκους. Το ποσοστό συμμετοχής υπερέβη το αντίστοιχο ποσοστό για το πρώτο πρόγραμμα Mayors Challenge, καθώς το 26% επιλέξιμων πόλεων υπέβαλε αίτηση στην Ευρώπη σε σύγκριση με 24% στις Η.Π.Α.

Οι συμμετέχουσες πόλεις προέρχονται από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο: το 35% από τη Νότια Ευρώπη, το 25% από τη Δυτική Ευρώπη, το 19% από την Ανατολική Ευρώπη, το 15% από τις Βρετανικές Νήσους και το 6% από τη Βόρεια Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός
Το πρόγραμμα Mayors Challenge κάλεσε τους ηγέτες επιλέξιμων ευρωπαϊκών πόλεων, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, να καταθέσουν την πιο τολμηρή ιδέα για την πόλη τους. Οι πόλεις είχαν προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου 2014 να υποβάλουν τις ιδέες τους. Οι ιδέες πρέπει να επιλύουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, να ενισχύουν σημαντικά την αποδοτικότητα του κράτους ή/και να προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων συμμετοχής στον διαγωνισμό, από τις υποβληθείσες προτάσεις το 63% αφορά την τεχνολογία, 28% την ανεπαρκή αξιοποίηση πόρων, το 20% αφορά τον από κοινού σχεδιασμό, το 16% την εθελοντική προσφορά, το 15% αφορά τα ανοιχτά δεδομένα, 14% την ανοικτή καινοτομία και το 12% αφορά την “παιχνιδοποίηση”. Επιπρόσθετα, επτά στις δέκα ιδέες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κοινωνικές ή οικονομικές προκλήσεις, ενώ τρεις στις δέκα ιδέες προάγουν την καινοτομία και την αποδοτικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το 12% των προτεινόμενων ιδεών εστιάζει στην ανεργία και στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, το 9% στη χαμηλή ενεργειακή απόδοση και στο υψηλό κόστος της ενέργειας, το 7% στην παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την ανεπάρκεια τροφίμων, ενώ το 5% εστιάζει στην ελλιπή υποστήριξη και στους ανεπαρκείς πόρους για την τρίτη ηλικία και το 5% στα χαμηλά επίπεδα δημοκρατικής συνείδησης και κοινωνικού κεφαλαίου

Συνεργασίες
Επί της διαδικασίας, την Άνοιξη θα ανακοινωθούν οι 20 φιναλίστ και θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ιδέες. Στις 29 και 30 Απριλίου 2014, ομάδες από κάθε πόλη - φιναλίστ θα παρευρεθούν στο Bloomberg Ideas Camp στις Βρυξέλλες, σε μια διημερίδα, όπου κορυφαίοι σύμβουλοι ειδικευμένοι σε πολιτικές, προγράμματα και καινοτομίες θα βοηθήσουν τις πόλεις να ενισχύσουν και να επεκτείνουν τις ιδέες τους, προκειμένου να διασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό πεδίο εφαρμογής. Στο τέλος της διημερίδας, οι φιναλίστ θα λάβουν ειδική καθοδήγηση, ώστε να προετοιμάσουν τις ιδέες τους για την τελική υποβολή. Οι φιναλίστ θα υποβάλουν αναθεωρημένες αιτήσεις έως τα μέσα του καλοκαιριού και οι πέντε νικητές θα ανακοινωθούν το επόμενο φθινόπωρο.

Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από ειδικούς στους τομείς της καινοτομίας και της αστικής πολιτικής, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και διαθέτουν διαφορετικό προφίλ. Να σημειωθεί ότι οι πόλεις θα κριθούν με βάση τέσσερα κριτήρια: το όραμα και την πρωτοτυπία της ιδέας, τον δυνητικό αντίκτυπο, τις δυνατότητες εφαρμογής και σε άλλες πόλεις και την ποιότητα των σχεδίων υλοποίησης.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ