Νέα

Ψηφιακή μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας “βλέπει” η Ε.Ε. - Ν. Kroes: Κονδύλια άνω των €100 εκατ. διαθέσιμα για start-ups

eu-flag



Ψηφιακή μεταστροφή - και μάλιστα εντυπωσιακή - της ελληνικής οικονομίας, στοιχείο απαραίτητο για να κερδίσει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος, διαπιστώνει η Ε.Ε. Μάλιστα, η Ένωση επαινεί τη χώρα μας για τις επιδόσεις της σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), τις οποίες αξίζει να γνωρίζει η ευρωπαϊκή - και όχι μόνο - αγορά.  

Οι διαπιστώσεις ανήκουν στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα, κυρία Neelie Kroes, η οποία, μιλώντας στην εκδήλωση “Greekcovery”, που πραγματοποιήθηκε στο Orange Grove, ένα χώρο εργασίας που διαχειρίζεται η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα - αν και δήλωσε εντυπωσιασμένη από το πλήθος και την ποιότητα των ελληνικών start-up επιχειρήσεων, σχολιάζοντας ότι ξεχωρίζουν σημαντικά έναντι των υπολοίπων - υπογράμμισε ότι υστερούν στην επικοινωνία και είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς.  

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία, ωστόσο σήμερα είναι “ανοιχτά” πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς μόνο για τις start-ups τα διαθέσιμα Κοινοτικά κονδύλια υπερβαίνουν τα €100 εκατ. Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας θα πρέπει να δώσουν μεγάλη έμφαση στον τομέα των εφαρμογών, καθώς, όπως είπε, ο τομέας των apps μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και άρα αρκετές χιλιάδες στην ελληνική αγορά. 

Ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κατά την παρουσία της στην Ελλάδα, ζήτησε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να εγκριθεί από το Συμβούλιο υπουργών Επικοινωνιών το “πακέτο” για την ενιαία αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών της. Η Επίτροπος, που βρέθηκε στην Ελλάδα με την ευκαιρία ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμη μέτρων για τη σύσταση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, την οποία έχει εισηγηθεί η ίδια, προκειμένου να πάρουν την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από τις ευρωεκλογές. Μεταξύ άλλων, η δέσμη μέτρων προβλέπει την κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός Ε.Ε., την ουδετερότητα του διαδικτύου, καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας ενός τηλεπικοινωνιακού παρόχου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με μία και μόνο άδεια.  

Ειδικά για το θέμα της περιαγωγής, η Επίτροπος έκανε λόγο για μια κατακερματισμένη αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παραδείγματα που χρήζουν μεταρρύθμισης το roaming (περιαγωγή) της κινητής τηλεφωνίας, σημειώνοντας ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί άμεσα και ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη μέχρι το 2016, τότε οι Βρυξέλλες θα πρέπει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα. Η ίδια δήλωσε αρκετά αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γεφυρώσει το ψηφιακό της χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε. 

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ