Νέα

Χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, για έργα ψηφιακής οικονομίας

katainenj

“Παράθυρο” για δανειοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για τη χρηματοδότηση έργων σε έρευνα  -καινοτομία και κοινωνικές υποδομές, ανοίγει στην Ελλάδα το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, εκτιμώμενου ύψους €315 δις. Η Ε.Ε. “βλέπει” προοπτικές επενδύσεων και δυνατότητες χρηματοδότησης έργων στην Ελλάδα, μέσω του “πακέτου Γιούνκερ”, στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της ενέργειας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού και των υποδομών.

Δανειοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χρηματοδότηση έργων σε έρευνα-καινοτομία και κοινωνικές υποδομές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών ΕπενδύσεωνΣτόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εγκριθεί το σχέδιο κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2015, να ιδρυθεί το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2015 και η ροή των κεφαλαίων να μπορέσει να αρχίσει έως το φθινόπωρο.

Την πρόθεση της Ε.Ε. να στηρίξει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο λεγόμενο “πακέτο Γιούνκερ” μετέφερε στην ελληνική πλευρά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Jyrki Katainen, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη. Από την πλευρά της, η Ελλάδα φαίνεται να δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις προτάσεις της για συγκεκριμένα έργα, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο επενδυτικό σχέδιο (πακέτο Γιούνκερ), μέχρι το καλοκαίρι.

Η δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής. Όπως τονίσθηκε από ευρωπαϊκής πλευράς, το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει παράγοντα συμβολής στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και δημιουργίας βιώσιμης απασχόλησης και ανάπτυξης.

Πως θα χρηματοδοτηθούν τα έργα
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον €315 δις την περίοδο 2015-2017, ο κ. Katainen τόνισε ότι προωθεί τη διεύρυνση της εσωτερικής αγοράς και την εναρμόνιση της ψηφιακής και της ενεργειακής αγοράς, καθώς και της κεφαλαιαγοράς.

“Δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα αποτελεί τη δεξαμενή, από την οποία οι τράπεζες και οι επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε δημόσιες εγγυήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις”, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Όπως πρόσθεσε, το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει έργα του ιδιωτικού τομέα ή έργα που αναλαμβάνονται από κοινού από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι στόχος του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών μελών της Ε.Ε. μέσω των “έξυπνων” επενδύσεων σε τομείς και κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα και με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να επέλθει οικονομική ανάπτυξη.

“Στην περίπτωση, που η Ελλάδα επιθυμεί να δώσει περισσότερα δάνεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα δανείσει π.χ. μια εμπορική τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει τον επενδυτή”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος με δηλώσεις του αποκάλυψε ότι η Επιτροπή έχει βολιδοσκοπηθεί από ξένους επενδυτές με ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, που ζητούσαν εξασφαλίσεις από την Ευρώπη μέσω του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ, σχολιάζοντας: “Ας ελπίσουμε ότι αυτοί οι επενδυτές θα επιστρέψουν”.

Η ψηφιακή οικονομία
Στο μεταξύ, τέσσερις προτάσεις για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων κατέθεσε ο ΣΕΒ, σε εκδήλωση με θέμα: “Στροφή στην Ανάπτυξη: Ιδιωτικές Επενδύσεις και Νέες Θέσεις Εργασίας στην Ελλάδα”, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του κ. Katainen. Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ προτείνει την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες. Όπως ανέφερε σχετικά ο ΣΕΒ, επικαλούμενος σχετική έρευνα, τα οφέλη από την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας θα είναι άμεσα και μεγάλα. Για παράδειγμα, σε €4 δις εκτιμώνται, ετησίως, τα οφέλη από την καθολική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενώ σε €1,4 δις από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ προτείνει τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων της έρευνας και ανάπτυξης στη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ