Νέα

Το “σκληρό” δολάριο επιβραδύνει την παγκόσμια αγορά των συσκευών το 2015

technologyproducts

Ανασταλτικά, για την αγορά των συσκευών, λειτουργεί η συνεχιζόμενη άνοδος της τιμής του δολαρίου, με τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet και κινητών τηλεφώνων να υφίστανται πλήγμα από το “σκληρό” δολάριο. Με αυτό το δεδομένο, το 2015 η αξία της αγοράς των συσκευών (ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablet, ultramobile και κινητών τηλεφώνων) αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,2% φέτος σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και να διαμορφωθεί σε $226 δις (σε τρέχουσες τιμές ισοτιμιών). Εξαιρουμένης της επίδρασης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η πτώση είναι μικρότερη και τοποθετείται στο 3,1% το 2015 έναντι του 2014. Σε επίπεδο τεμαχίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, η συνολική αγορά των συσκευών θα διευρυνθεί φέτος κατά 2,8%, με τις πωλήσεις σε επίπεδο τεμαχίων να εκτιμώνται σε 2,5 δις.

Πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών - Θα αντέξει η αγορά των κινητών τηλεφώνων
Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της εταιρείας, αναγκάζει τους κατασκευαστές, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους, σε αυξήσεις τιμών, προκειμένου να διατηρήσουν κάποια περιθώρια κερδοφορίας, με δεδομένη την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ κάνει πιο ακριβές τις εισαγωγές πρώτων υλών, που τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα και έτσι αυξάνει το κόστος παραγωγής στον κλάδο.

Αυτή η άνοδος των τιμών, που προβλέπουν οι αναλυτές, θα αποθαρρύνει επιχειρήσεις και καταναλωτές από την αντικατάσταση συσκευών, τάση, που είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σε πτώση τα PCs
Οι πωλήσεις, συνολικά, στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να υποχωρήσουν, φέτος, κατά περίπου 2,4% σε σχέση με πέρσι, στα 306,333 εκατ. τεμάχια από 313,817 το 2014, με την πρόβλεψη να κάνει λόγο για 317,762 εκατ. συσκευών το 2016 και 327,285 εκατ. το 2017. Πάντως, η Gartner σπεύδει να προσθέσει ότι πρόκειται για μια επιβράδυνση, που δεν οφείλεται σε δομικά χαρακτηριστικά της ίδιας της αγοράς, αλλά στις συναλλαγματικές αρρυθμίες, που επηρεάζουν τις πωλήσεις στον κλάδο.

Ανοδικά τα κινητά τηλέφωνα
Ο τομέας, που θα επηρεαστεί λιγότερο από τις συναλλαγματικές εξελίξεις είναι αυτός των κινητών τηλεφώνων, με τις πωλήσεις για το τρέχον έτος να έχουν θετικό πρόσημο, όπως άλλωστε και για την επόμενη χρονιά, αλλά και για το 2017. Τις παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα τροφοδοτήσουν οι χαμηλού κόστους συσκευές, των οποίων η δημοτικότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Για την τρέχουσα χρήση, η άνοδος - σε αριθμό συσκευών - εκτιμάται στο περίπου 3,5%, καθώς φέτος αναμένεται να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά 1,943 δις κινητά τηλέφωνα έναντι 1,878 δις συσκευών το 2014, με την πρόβλεψη για το 2016 να είναι για πωλήσεις 2,017 δις και 2,055 δις το 2017.

Η Gartner εκτιμά, τέλος, ότι - σε επίπεδο κατασκευαστών - η Apple και το λειτουργικό iOS θα κερδίσουν έδαφος από το Android στις high-end συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Θετικά για την αμερικανική εταιρεία, όπως σχολιάζει η Gartner, θα λειτουργήσει και ο συνεχιζόμενος κύκλος αντικατάστασης των παλιών iPhones με τα δύο νέα μοντέλα της Apple, που ξεκίνησε το 4ο τρίμηνο του 2014 και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2015. 

Πωλήσεις συσκευών παγκοσμίως, ανά τύπο συσκευής, 2014-2017 (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: Gartner (Μάρτιος 2015)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ