Νέα

Τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης συγκεντρώνει ο κλάδος των Επικοινωνιών

business_communication

Τις ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα συγκεντρώνει ο τομέας των Επικοινωνιών και Μεταφορών. Για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2015, οι εργοδότες στον συγκεκριμένο τομέα “βλέπουν” προοπτικές απασχόλησης +24%, με τις επόμενες καλύτερες εκτιμήσεις (+20%) να προέρχονται από τον κλάδο του Τουρισμού. Τα δε σχέδια προσλήψεων στον τομέα των Επικοινωνιών και Μεταφορών βελτιώνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση µε το προηγούµενο τρίµηνο. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προθέσεις προσλήψεων καταγράφουν αύξηση 15 ποσοστιαίων μονάδων.

Στο +24% οι προοπτικές απασχόλησης για το 2ο τρίμηνο του 2015Σύμφωνα με την έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της Manpower για το 2ο τρίμηνο του 2015, η εικόνα είναι θετική για το σύνολο της αγοράς εργασίας, με τους εργοδότες στην Ελλάδα καταγράφουν τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων των τελευταίων έξι ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας, οι προβλέψεις για το 2ο τρίμηνο δείχνουν ότι όσοι αναζητούν εργασία θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την σταθερή πορεία προσλήψεων για την περίοδο Απρίλιος - Ιούνιος 2015, καθώς το 21% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, το 7% προβλέπει μείωση και το 70% δεν αναμένει κάποια αλλαγή στον αριθμό των απασχολούμενων.

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε +11%, και αποτελούν την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από το 4ο τρίμηνο του 2008, μετά από τρία χρόνια σταδιακής βελτίωσης. Οι Προοπτικές προσλήψεων εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Συγκυρία
Σύμφωνα με τους εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο αριθμός εργαζομένων αναμένεται να αυξηθεί και στους εννέα τομείς της οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2015. Οι δε προοπτικές απασχόλησης εμφανίζουν διψήφιο αριθμό ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2008. Μάλιστα, όπως σχολιάζει η Manpower, η έρευνα διεξήχθη σε μία περίοδο σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που δεν φαίνεται ότι επηρέασε τις αισιόδοξες προβλέψεις των συμμετεχόντων.

Επιφυλακτικές οι μικρές εταιρείες
Οι εργοδότες και των τεσσάρων κατηγοριών, με βάση το μέγεθος εταιρειών, αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων κατά το 2ο τρίμηνο. Τις ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφουν οι εργοδότες των μεγάλου και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, οι οποίοι καταγράφουν συνολικές προοπτικές της τάξης του +16% και +15% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +10% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και +8% για τις μικρές επιχειρήσεις (σσ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, οι μικρές 10-49, οι μεσαίες 50-249 και οι μεγάλες 250 ή περισσότερους εργαζόμενους).

Στο μεταξύ, οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής αναμένουν σταθερό ρυθμό προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +12%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για όσους αναζητούν εργασία, με προοπτικές της τάξης του +10%.

Διεθνής εικόνα
Η Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εργοδότες, σε 40 από τις 42 χώρες, προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, κατά μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά, κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις πραγματικής ανάκαμψης των αγορών εργασίας, ενώ υπάρχουν σημάδια ότι η αβεβαιότητα των εργοδοτών έχει ξεπεράσει πλέον κατά πολύ τα σύνορα της Ευρωζώνης. 

Οι εργοδότες, σε 23 από τις 24 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, με τις προβλέψεις να βελτιώνονται σε 11 χώρες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να επιδεινώνονται σε οκτώ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές βελτιώνονται σε 13 χώρες και αποδυναμώνονται σε οκτώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ