Νέα

M. Vestager: Η Ε.Ε. μπορεί να ηγηθεί στην ψηφιακή καινοτομία

p051526-52434-scaled

Πολύ υψηλά στην ατζέντα της, τοποθετεί η Ευρώπη την ψηφιακή της ανεξαρτησία από τις διεθνείς εξαρτήσεις σε τεχνολογικό επίπεδο. “Χρειάστηκε η πανδημική κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, προκειμένου η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία στους ημιαγωγούς και στα τεχνολογικά εξαρτήματα - εν γένει - να καταστεί βασικός στόχος”, τόνισε η κυρία Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος του “Europe Fit for the digital age”.

 

Η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία στους ημιαγωγούς και στα τεχνολογικά εξαρτήματα βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΜιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του Money Review με τίτλο: “Technology Summit: Shaping the digital transition”, η Επίτροπος παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στη μάχη για την ψηφιακή της απεξάρτηση.

 

“Δυστυχώς χάσαμε πολύ χρόνο, παρ’ ότι είχαμε έγκαιρα επισημάνει τα σχετικά κενά και ενώ το 2013 είχαμε θέσει ως στόχο η παραγωγή τουλάχιστον του 20% των επεξεργαστών να λαμβάνει χώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος, ενδεχομένως εξαιτίας της έλλειψης του κατεπείγοντος ή του προφυλαγμένου περιβάλλοντος στο οποίο και λειτουργούσαμε συνολικά”, τόνισε η κυρία Vestager.

 

Ωστόσο, πλέον, όπως υποστήριξε η Επίτροπος, οι συγκεκριμένες πολιτικές της Ε.Ε. υποστηρίζονται εμπράκτως και από την βιομηχανία, όσο και από τις επιχειρήσεις με δραστικές κινήσεις και τα αναγκαία κεφάλαια.

 

Το επίπεδο της καινοτομίας στην Ε.Ε.

Η κυρία Vestager υπεραμύνθηκε της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας σε ό,τι αφορά τον βαθμό προόδου και εξέλιξης στους τομείς της αναζήτησης εμπορικά βιώσιμης καινοτομίας, αλλά και στο startup περιβάλλον, με την πρόκληση να ανάγεται στο επόμενο βήμα, ήτοι αυτό του scale up.

 

“Συνεχίζουμε να πιέζουμε δημιουργικά προκειμένου να διατεθούν ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αντιλαμβανόμαστε πως ο χρόνος δεν λειτουργεί ως σύμμαχος μας σε αυτήν την προσπάθεια. Πόσο μάλλον, όταν στο κάδρο υπεισέρχονται απόλυτα εξειδικευμένες πρακτικές, όπως η B2B ψηφιοποίηση, η “έξυπνη” γεωργία, το mobility, η ενέργεια, η υγεία”, τόνισε η ίδια.

 

Και πρόσθεσε: “Τα πάντα ψηφιοποιούνται διεθνώς και το πρωταρχικό μας όπλο κρύβεται στην digital κουλτούρα που έχουμε αναπτύξει στους κόλπους των χωρών - μελών της Κοινότητας, η οποία δύναται να μας οδηγήσει να “τρέξουμε” τις σχετικές εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας”. 

 

Η σημασία Digital Markets Act

Ξεχωριστή μνεία έκανε η κυρία Vestager και στον Κανονισμό για το Digital Markets Act (DMA), που στοχεύει στη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού και περισσότερων επιλογών στους χρήστες και εν τέλει την προστασία των επιχειρήσεων από τους λεγόμενους digital gatekeepers, οι οποίοι με τη σειρά τους ασκούν δυσανάλογη ισχύ έναντι των επιχειρηματικών χρηστών και των καταναλωτών τους.

 

Θυμίζουμε ότι με την εφαρμογή του DMA αυτομάτως θα τίθενται σε “μαύρη λίστα” ορισμένες πρακτικές, που χρησιμοποιούνται από μεγάλες πλατφόρμες που ενεργούν ως gatekeepers, επιτρέποντας στην Κοινότητα να διενεργήσει έρευνες αγοράς και να επιβάλει κυρώσεις για όσους εμφανίζουν συμπεριφορές που δεν έχουν συμμορφωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ