Νέα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην “καρδιά” του Ταμείου Ανάκαμψης

delphi1

Τον κομβικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας υπογράμμισαν, χθες, οι ομιλητές του πάνελ “EU Recovery Fund: Digital”, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Στύλιος, τόνισε ότι το Ταμείο, που έγινε πραγματικότητα τον Ιούλιο του 2020, είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο πάνω στο οποίο τα κράτη έχουν χτίσει τη δική τους πρόταση.

 

Γ. Στύλιος: “Με μικρές γρήγορες νίκες να μεταμορφώσουμε όλη την ψηφιακή λειτουργία της χώρας”Όπως είπε ο κ. Στύλιος, το εθνικό σχέδιο απαρτίζεται από 170 έργα, που θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της χώρας. Ειδικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε ότι η Ελλάδα σε κάποιους ψηφιακούς δείκτες είναι χαμηλά, όπως για παράδειγμα στη συνδεσιμότητα, οπότε το Υπουργείο δίνει προτεραιότητα σε αυτούς τους τομείς, που χρειάζονται ενίσχυση.

 

“Άρα, η στόχευση είναι με πολλές ουσιαστικές μικρές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις με μικρές, γρήγορες νίκες να μπολιάσουμε την  οικονομία μας και το σύστημα συνολικά και να μεταμορφώσουμε όλη την ψηφιακή λειτουργία στη χώρα”, σημείωσε ο ίδιος. 

 

Ταχύτητα στην υλοποίηση

“Η πανδημία του κορωνοϊού, μας έδωσε ώθηση για να κινηθούμε ψηφιακά. Είχαμε μείνει πίσω χωρίς να υπάρχει λόγος. Πλέον, όχι μόνο η αγορά, αλλά και το ευρύ κοινό, κατάλαβε τη χρησιμότητα της τεχνολογίας”, σχολίασε, από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου.

 

Αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης, η κυρία Παπαρίδου, αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι το 20% των κονδυλίων του Ταμείου κατευθύνονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόνισε ότι από μόνα τους τα χρήματα δεν αρκούν: “Το ότι υπάρχουν χρήματα, δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Πρέπει να υλοποιηθούν έργα σύντομα”. σημείωσε η ίδια. “Μέσω του Ταμείου ήδη έχουν εξαγγελθεί έργα €4 δισ. στον ψηφιακό τομέα, ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες με συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως το 2022 και έως το 2024 να έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση”, σημείωσε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ.

 

Η κυρία Παπαρίδου, τόνισε ότι, με δεδομένη την εμπειρία των ΕΣΠΑ, πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του Ταμείου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να γίνουν έργα. Κατά την παρέμβασή της στο ίδιο πάνελ, υπογράμμισε ότι μείζονος σημασίας θέμα είναι και η ψηφιακή εκπαίδευση των πολιτών, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι είναι κομβικό το θέμα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της παιδείας: “Δεν νοείται να βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια αρχιτέκτονες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει Autocad”.

 

“Δεν υπήρχε χειρότερη στιγμή για να έρθει η πανδημία και δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης”, τόνισε από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της SAP Ελλάδος, κ. Ανδρέας Ξηρόκωστας. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία ιστορική ευκαιρία να αλλάξει σελίδα η χώρα, όχι μόνο όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και πολλούς άλλους τομείς. Το Ταμείο Ανάπτυξης, όπως είπε, “είναι μία ευκαιρία - για κάποιους η τελευταία - για να γίνει αυτή η χώρα αναπτυγμένη”.

 

Το μέλλον της Ελλάδας θα είναι διαφορετικό

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Hellas, κ. Νάσος Ζαρκαλής, υπογράμμισε κατά την παρέμβασή του πως “ό,τι ήταν για τις χώρες μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο το Σχέδιο Μάρσαλ, θα είναι για μας το Ταμείο Ανάκαμψης”. Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, είπε ότι στη χώρα είμαστε σε πολύ καλό σημείο, αλλά πρέπει να γίνει πρόοδος στην σταθερή με επενδύσεις σε οπτικές ίνες, που θα φτάνουν μέχρι το τελευταίο σπίτι. “Υπάρχουν τα σχέδια των παρόχων, αλλά το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης”, κατέληξε.

 

“Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η καρδάρα με το γάλα και το ζήτημα είναι να μην την κλωτσήσουμε, αλλά να την αξιοποιήσουμε”, σημείωσε ο Partner της Deloitte Ελλάδας, κ. Νίκος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι “αν το κάνουμε, τότε θα γίνουμε μία χώρα πρότυπο, μία χώρα για να ζει κανείς, με σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Το μέλλον της Ελλάδας θα είναι διαφορετικό”.

 

Όπως τόνισε ο ίδιος, “για κάθε €1 δισ. επένδυση στις νέες τεχνολογίες, έχουμε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα επί 40, επιπλέον €80 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τα κεφάλαια για τις επενδύσεις για τη νέα τεχνολογία δεν είναι επιλογή, είναι αναγκαιότητα. Οι επιχειρήσεις, που μπόρεσαν μέσα στην πανδημία να επιβιώσουν είναι αυτές, που είχαν κάνει ήδη επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες. Σίγουρα το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα για το κομμάτι της προσαρμογής στις νέες τεχνολογίες και σε αυτήν τη συγκυρία, το κράτος φαίνεται ότι πράγματι ακούει προς αυτήν την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω ενίσχυση για τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην αξιοποίηση των data για καλύτερο αποτέλεσμα, artificial intelligence”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ