Νέα

Επενδύσεις $11,2 δις, εντός του 2015, στον τομέα των Big Data

big-data-analytics

Υψηλή θέση στην επενδυτική ατζέντα των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο καταλαμβάνει, πλέον, ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος των Big Data, που αναμένεται να συγκεντρώσει, μόνο κατά το τρέχον έτος, επενδύσεις τουλάχιστον $11,2 δις. Κεφάλαια της τάξης των $6,4 δις θα προέλθουν μόνο από τον χρηματοοικονομικό τομέα, περί τα $2,8 δις αναμένεται να επενδύσει στα Big Data ο κλάδος του Software, $1,2 δις υπολογίζεται ότι θα επενδύσει ο Δημόσιος τομέας, ισόποση θα είναι η συμμετοχή του κλάδου των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ενώ επενδύσεις $800 εκατ. υπολογίζεται να “τρέξει”, εντός του 2015, ο κλάδος της ενέργειας.


Οι επιχειρήσεις, που αξιοποιούν τα Big Data, έχουν διπλάσιες πιθανότητες για καλύτερα οικονομικά μεγέθη
Ο τομέας των μεγάλων δεδομένων βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος των πιο ισχυρών κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας και όχι άδικα, όπως αποδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, τα Big Data Analytics, το Cloud,  τα Social Media και το Mobility θα αποτελέσουν τους τέσσερις βασικούς πυλώνες για το μετασχηματισμό τόσο των επιχειρήσεων, όσο και του Δημόσιου τομέα, σε παγκόσμιο επίπεδο, προσελκύοντας σημαντικό τμήμα των εταιρικών προϋπολογισμών.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, στηριζόμενες στη γνώση που δημιουργούν τα μαζικά δεδομένα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καλύτερα οικονομικά μεγέθη. Επιπλέον, οι εταιρείες, που κάνουν συστηματική χρήση των Big Data, έχουν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να λαμβάνουν τάχιστες επιχειρηματικές αποφάσεις. Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από infographic, που δημοσιοποίησε η DataRPM, οι CIOs ανά τον κόσμο αναδεικνύουν τα Big Data ως ένα από τα βασικά trends της αγοράς κατά το τρέχον έτος.

Εξαπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης
Τη δυναμική της αγοράς των Big Data υπογραμμίζει μελέτη της International Data Corporation (IDC), σύμφωνα με την οποία, ο κλάδος θα “τρέξει” - έως το 2018 - με ρυθμό κατά έξι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τη συνολική αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παραμένοντας ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του κλάδου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι υποδομές Big Data θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τη “μερίδα του λέοντος” της αγοράς, με μερίδιο 48,2% για το τρέχον έτος. Αν και οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στις επενδύσεις Big Data, όπως διαπιστώνει η IDC, ο υπόλοιπος πλανήτης επιταχύνει το βηματισμό του. Για παράδειγμα, η περιοχή EMEA (Europe, Meadle East, Africa) και η περιοχή Ασίας -Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) ελέγχουν ποσοστό σχεδόν 45% της αγοράς υποδομών, λογισμικού και υπηρεσιών των Big Data.

Η ανάπτυξη της αγοράς των Big Data, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται ότι θα δώσει μια νέα ώθηση στην αγορά εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις, που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, στηριζόμενες στις γνώσεις που βασίζονται σε δεδομένα, γνωρίζουν αύξηση παραγωγικότητας κατά 56%.

Μένει πίσω η Ευρώπη
Σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί έναντι της Βόρειας Αμερικής στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Αιτίες, μεταξύ άλλων, είναι η έλλειψη σχετικών δεξιοτήτων, αλλά και οι αρρυθμίες στην οικονομία.

Ο τομέας των Big Data θεωρείται ιδιαίτερα κομβικός για την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι προμηθευτές μπορούν να αποσπάσουν μερίδιο μέχρι 30% της παγκόσμιας αγοράς δεδομένων έως το 2020.

Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι ο τομέας μπορεί να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη - σχετικές με τα δεδομένα - μέχρι το 2020, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε 10% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, καλύτερα αποτελέσματα για τον τομέα της περίθαλψης και πιο παραγωγικό βιομηχανικό εξοπλισμό. Ειδικά σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ο τομέας των Big Data Analytics καταγράφει τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργατικό δυναμικό με ψηφιακές δεξιότητες, υψηλού επιπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ